Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dermatomiozitis

Objašnjenje

Sustavna bolest vezivnog tkiva vjerojatno autoimune naravi, a koju obilježavaju upalne promjene i slabost mišića ramenog i zdjeličnog obruča koje su praćene tipičnim promjenama na koži. Na kapcima bolesnika može se vidjeti karakterističan crvenkasto-plavkasti osip (takozvani heliotropni osip). Bolesniku je značajno narušeno zdravlje, gubi na težini, može imati visoku vrućicu. Zbog zahvaćanja mišića teško je pokretan ? ne može ustati, niti hodati stubama, a ne može niti podići ruke iznad vodoravne crte. Dijagnoza bolesti postavlja se fizikalnim pregledom, raščlambom biokemijskih nalaza u krvi (povišena razina enzima kreatin kinaze dokazuje oštećenje mišića), uzimanjem uzorka mišića za mikroskopsku analizu (biopsija mišića) te elektromiografskom pretragom. Prilikom dijagnostičke obrade treba voditi računa o činjenici da se u bolesnika s dermatomiozitisom otkrivaju tumori češće nego u ostaloj populaciji. Neliječena bolest završava smrtnim ishodom. Liječenje dermatomiozitisa sastoji se u primjeni glukokortikoida (često u kombinaciji s citostaticima). Obično je potrebno dugotrajno liječenje i uporna fizikalna terapija.

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177

Članci sa pojmom: Dermatomiozitis