Cheesecake s preljevom od jagoda: Detaljan recept uz koji svatko može napraviti ovaj savršeni desert

Cheesecake s preljevom od jagoda: Detaljan recept uz koji svatko može napraviti ovaj savršeni desert

Cheesecake s preljevom od jagoda: Detaljan recept uz koji svatko može napraviti ovaj savršeni desert
  • Objavljeno: Subota, 27.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Neupitno je da je cheesecake jedna od najpopularnijih slastica na svijetu. Čokoladni, baskijski, brzinski cheesecake bez pečenja ili upravo ovakav, klasični, kakav ćemo pripremati ovog vikenda - teško se odlučiti koji je najbolji. Osim okus, ono što oduševljava ljubitelje ovih neodoljivih torti od sira je i činjenica da se vrlo jednostavno pripremaju.

Prilikom pripreme se možete poigrati sa sastojcima: isprobati različite vrste keksa, krem sir zamijeniti svježim sirom, napraviti preljev od šumskog voća... Mogućnosti su mnogobrojne, ali naše iskustvo kaže da je ipak najbolji kada se koriste upravo sastojci koje navodimo u nastavku.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g keksa
  • 100 g otopljenog maslaca

Za kremu:

  • 500 g krem sira
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • sok od pola limuna
  • naribana korica od jednog limuna
  • 200 ml vrhnja za šlag

Za preljev:

  • 250 g svježih jagoda
  • 2 žlice šećera
  • sok od pola limuna

Priprema:

1. Usitnite kekse u blenderu ili ih stavite u vrećicu i smrvite valjkom za tijesto. Pomiješajte ih s otopljenim maslacem.

2. Mješavinu keksa i maslaca utisnite u dno okruglog kalupa za pečenje (promjera otprilike 23 cm) pa ga stavite u hladnjak.

3. Zagrijte pećnicu na 160 °C.

4. U velikoj zdjeli miksajte krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim dodajte ekstrakt vanilije, sok i koricu limuna te dobro promiješajte prije nego dodate vrhnje za šlag. Miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu.

5. Izvadite kalup iz hladnjaka i nanesite kremu od sira preko pripremljene podloge. Stavite kalup u zagrijanu pećnicu i pecite cheesecake 45-50 minuta.

6. Isključite pećnicu i ostavite cheesecake unutra da se ohladi uz lagano otvorena vrata, a zatim ga stavite u hladnjak da se stisne, najmanje na 4 sata ili preko noći.

7. Kako biste pripremili preljev, narežite jagode na komadiće i u lončiću pomiješajte sa šećerom i sokom od limuna. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok jagode ne omekšaju, 10-15 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

8. Cheesecake prelijte preljevom od jagoda prije posluživanja. Po želji ukrasite svježim jagodama i/ili listićima mente.

Uživajte u desertu, a ako imate recept koji želite podijeliti s nama i našim čitateljima, pošaljite ga na redakcija@centarzdravlja.hr.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije