Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kolera

Kolera

Kolera
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 8.810
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Infekcije

Definicija kolere

Kolera je kratkotrajna, akutna infekciozna bolest koju uzrokuje Vibrio cholerae karakterizirana obilnim, bezbolnim, vodenastim proljevima, povraćanjem i simptomima dehidracije.

Etiologija

Uzročnik je Vibrio cholerae gram negativni bacil nalik na zarez. Antigena struktura je osnova za serotipizaciju (Ogawa, Inaba i Hikojima) ali je biotip El Tor potisnuo u posljednjoj pandemiji klasične serotipove. Vibrio (El Tor) je otporan na vanjske čimbenike, ukoliko se nalazi u morskoj vodi može preživjeti nekoliko tjedana, vrlo je osjetljiv na dezinficijense.

Epidemijologija

Čovjek je rezervoar infekcije te se kolera prenosi s čovjeka na čovjeka preko okoline. Izvor infekcije su bolesne osobe s tipičnom ili atipičnom kliničkom slikom ali i oni s inaparentnom (neizraženom) infekcijom, kliconoštvo je kod kolere kratkotrajno (tjedan do mjesec dana rjeđe više). Prijenos je najčešće pijenjem zagađene (stolica, izbljuvak) vode, ali je moguć i prijenos preko hrane, prljavih ruku i ostalih predmeta. Kolera se javlja u krajevima s niskim higijenskim standardom i lošom opskrbom vode. Endemska je za područja Azije, Srednjeg Istoka i Afrike. Imunitet je kratkotrajan nakon preboljele kolere, tako da su moguća ponovna javljanja bolesti kod iste osobe.

Patogeneza

Vibrio cholerae nakon što dođe u tanko crijevo, proizvodi egzotoksin (enterotoksin) koji je odgovoran za razvoj bolesti. Egzotoksin se veže za stanice epitela crijeva i aktivira enzim adenilciklazu. Posljedica je povećano stvaranje cAMP-a. Povišena koncentracija cAMP-a u crijevnim stanicama uzrokuje toliko obilno izlučivanje soli i vode u lumen tankog crijeva da debelo crijevo ne može toliku količinu apsorbirati pa nastaju obilni vodenasti proljevi koji brzo dovode do dehidracije, acidoze te u krajnjem slučaju zatajenja bubrega i smrti.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!