Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Anoreksija

Anoreksija

Anoreksija
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2015.
  • Broj pregleda: 10.038
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je anoreksija?

Anorexia nervosa je poremećaj hranjenja u središtu kojeg se nalazi preplavljujući strah od debljanja. Osoba se tada koristi različitim metodama kao što su ne uzimanje i izbjegavanje hrane, povraćanje, korištenje laksativa, prekomjerna tjelovježba. Psiholozi kažu da je u podlozi svega doživljavanje vlastitog tijela poremećeno jer se tijelo koristi kao objekt vrednovanja same sebe po principu "što sam mršavija to sam ljepša". Neki kažu da anoreksiju uzrokuje fizičko, emocionalno i/ili seksualno zlostavljanje. Mogu je uzrokovati udaljeni, zahtjevni ili neki drugi način disfunkcionalni roditelji.

Današnji svijet je toliko opsjednut izgledom koji je toliko spreman nagraditi sebičnost da to i nije neka novina. Stoga ne treba čuditi pojavnost anoreksije kao popratnog proizvoda kulture koja iznad svega cijeni mršavost.

Osim toga, živimo u kulturi koja vrednuje izgled više od unutrašnjih vrijednosti i cijeni žene koje su uglavnom mršave. Svakodnevno nas tiskovine i različiti televizijski magazini obasiplju pričama o kultu mršavosti i teškom usponu supermodela kao javnih ličnosti. Žrtve, a uglavnom su to žene, gube na težini kako bi oponašale fizički uzor.

No, u tome je zapravo dio problema. Iako je to problem mnogo složeniji i treba ga promatrati u širem kontekstu društva, izgleda da je problem i mnogo dublji. Peggy Claude Pierre smatra da se iskrivljena percepcija javlja mnogo ranije nego što ljudi postaju opterećeni svojim izgledom. Do anoreksije dolazi kad osoba niskog samopouzdanja i/ili perfekcionist ne uspijeva u cilju postizanja savršenstva.

Mediji i oglasi veličaju ljepotu tijela pa je mnogo žena nezadovoljno svojim nesavršenim tijelima. Međutim, ima razlika unutar populacije. Kako to da će neka djevojka postati anoreksična , a druga neće. Razlika je samo u tome koliko od toga što društvo govori treba shvatiti ozbiljno. Dakle, važnost obitelji i odgoja je ovdje, čini se, presudna.

Izgleda da djeca "nižih klasa" nekako lakše prihvaćaju životna ograničenja, nego oni iz "povlaštenijih klasa". Prehrambeni poremećaji, u ovom slučaju, anoreksija, danas postaju tiha epidemija, iako sa svima nama čini da se to događa negdje drugdje i nekome drugome. Neki psihijatri se slažu u tome da je anoreksiju nemoguće izliječiti: moguće je samo s njome se nositi.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!