Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Cervikalna distonija

Cervikalna distonija

Cervikalna distonija
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Broj pregleda: 22.316
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je cervikalna distonija?

Cervikalna distonija ili spazmodički tortikolis, je bolno stanje u kojem nevoljne kretnje vratne muskulature uzrokuju da vrat i glava zauzimaju neprirodni položaj. Cervikalna distonija također može uzrokovati da se glava nekontrolirano naginje naprijed ili nazad.

Rijedak poremećaj koji se može pojaviti u bilo kojoj dobi, čak i u djetinjstvu, cervikalna distonija najčešće se javlja u sredovječnih žena. Simptomi obično počinju postupno, a zatim dolaze do točke u kojoj se više ne pogoršavaju.

Ne postoji lijek za cervikalnu distoniju, ali poremećaj nekada prolazi sam od sebe. Ubrizgavanje botulinum toksina u pogođene mišiće često smanjuje simptome distonije. Rijetko može biti potrebna operacija.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!