Brzi kolač od maka

Brzi kolač od maka

Brzi kolač od maka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.06.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Brzi kolač od maka jednostavan je i ukusan desert koji se lako priprema, idealan za svaki dan.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kolač od maka jedan je od omiljenih tradicionalnih deserata koji se lako priprema i idealan je za svaku priliku. Ovaj brzi recept omogućuje pripremu sočnog i mekanog kolača koji će zadovoljiti ljubitelje maka i slatkih zalogaja.

Sastojci

  • 2 jaja

  • 340 g šećera

  • 290 ml suncokretova ulja

  • 300 g glatkog brašna

  • 1,5 žličica praška za pecivo

  • 250 g mljevenog maka (preporučuje se fino mljeveni)

  • 380 ml mlijeka

Za glazuru (po želji):

  • 100 g tamne čokolade za kuhanje

  • 6 žlica suncokretova ulja

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):

  • Energija: oko 350 kcal

  • Proteini: 5 g

  • Masti: 18 g

  • Ugljikohidrati: 40 g

  • Vlakna: 3 g

  • Prirodni šećeri: 15 g


Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite i pobrašnite kalup dimenzija približno 24x30 cm.

  2. U zdjeli pjenasto izmiksajte jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte ulje i nastavite miksati.

  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak.

  4. Naizmjence dodajte suhe sastojke i mlijeko u smjesu s jajima, počevši i završavajući sa suhim sastojcima. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

  5. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 30 minuta. Kolač može izgledati malo vlažno na sredini, ali je pečen i sočan.

  6. Ostavite kolač da se ohladi, a zatim po želji premažite otopljenom čokoladnom glazurom.

Prijedlog za posluživanje

Po želji, kolač možete posuti šećerom u prahu ili ukrasiti svježim voćem.

Dodatni savjeti

  • Za intenzivniji okus maka koristite svježe mljeveni mak.

  • Dodajte malo vanilin šećera ili prstohvat cimeta za dodatnu aromu.

  • Čuvajte kolač u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku kako bi ostao svjež nekoliko dana.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti