Funkcija vitamina K1

Funkcija vitamina K1

Funkcija vitamina K1
  • Objavljeno: Srijeda, 30.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamin K1 je jedan od nekoliko vitamina K i prisutan je u nekim prirodnim namirnicama. Ovi vitamini imaju neke posebne zdravstvene prednosti koje nutricionisti i znanstvenici proučavaju.

Vitamin K1 i njemu vrlo sličan vitamin K2 se koriste kao koagulanti. U stvari, pojam „vitamin K“ dolazi od njemačke i skandinavske riječi koagulant. Kao prirodni koagulanti, vitamin K1 i slični nutritivni spojevi mogu pomoći u prevenciji prekomjernog krvarenja, što se može dogoditi osobama koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.

Pročitajte kako vitamin K2 sudjeluje u zaštiti srca!

Drugi vitamini K skupine su K3, K4 i K5 i pretežno ih pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla.

Učinak na zdravlje

Uz to što se može koristiti kao koagulant, vitamin K1 ima i neke druge specifične zdravstvene prednosti.

Vitamin K1 se može stavljati na kožu kako bi se ublažile neke vrste modrica, ali se može koristiti i za liječenje nekih kožnih bolesti. Lokalna primjena vitamina K1 može pomoći u bržem zacjeljivanju modrica. Neki liječnici tvrde da vitamin K može biti koristan za smanjenje tamnih krugova ispod očiju, problema s kojim se susreće veliki broj ljudi.

Vitamin K1 se koristi u pedijatriji i neonatalnoj njezi. Liječnici preporučuju da sva novorođenčad primi injekciju vitamina K kako bi se poboljšalo zgrušavanje krvi jer novorođenčad najčešće nema adekvatnu količinu vitamina K i može doći do prekomjernog krvarenja. To se posebno odnosi na prijevremeno rođene bebe.

Vitamin K1 se također koristi za liječenje nedostatka protrombinskog kompleksa uzrokovanog vanjskim faktorima, kao što je uzimanje lijekova za razrjeđivanje krvi.

Uz sve navedene prednosti i koristi vitamina K1, znanstvenici pokušavaju otkriti kako ovaj prehrambeni element može pomoći kod gustoće kostiju. Liječnici iz Japana trenutno proučavaju kako vitamin K1 može pomoći u prevenciji nekih vrsta raka.

Saznajte koje još vitamine ne unosite dovoljno!

Opasnosti

Liječnici upozoravaju sve osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi da ograniče unos hrane bogate vitaminom K. To su tamno lisnato povrće, kao što je kelj ili špinat, i neke druge vrste zelenog povrća.

Veliki broj osoba mora započeti s posebnim planom prehrane kako bi se ublažili neki problemi sa zdravljem kardiovaskularnog sustava, odnosno sa protokom krvi. Bilo tko, tko ima problema s protokom krvi, se treba posavjetovati s liječnikom o unosu vitamina K.

Što više znamo o funkciji vitamina K, to će se više moći pomoći osobama koje pate od posebnih zdravstvenih stanja. Hrana je postala predmet velikog broja istraživanja jer su ljudi sve više svjesni koliko zdravlje cjelokupnog organizma ovisi o samoj prehrani.

Pročitajte koje vitamine trebate uzimati i u kojoj količini.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije