Galette s jagodama

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Galette je rustikalna francuska pita koja se razlikuje od klasičnih pita po tome što nema kalup, već se tijesto slobodno preklapa preko punjenja. Ova verzija s jagodama posebno je popularna u sezoni svježeg voća jer spaja hrskavo tijesto i aromatične jagode u jednostavnom i brzom desertu. Galette je odličan izbor kada želite pripremiti nešto ukusno bez previše kompliciranja u kuhinji.
Sastojci
- 170 g brašna
- prstohvat soli
- 110 g hladnog maslaca
- 4 žlice hladne vode
- 700 g jagoda
- 70 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 žlica balzamičkog octa
- 1 jaje
Priprema
-
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
-
Dodajte jaje i hladnu vodu (po potrebi i kiselo vrhnje) te brzo zamijesite tijesto, pazeći da ne mijesite predugo. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
-
Jagode operite, narežite na četvrtine, posipajte šećerom i vanilin šećerom, ostavite da odstoje 20-30 minuta, zatim ocijedite višak tekućine i pospite gustinom ili grizom.
-
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 3 mm u oblik kruga. Na sredinu tijesta rasporedite jagode ostavljajući 4-5 cm praznog ruba.
-
Preklopite rubove tijesta preko jagoda tako da ostavite sredinu otvorenu. Rubove premažite razmućenim jajetom i pospite smeđim šećerom i bademovim listićima ako želite.
-
Pecite galette 25-30 minuta dok tijesto ne postane zlatno-smeđe i hrskavo.
Prijedlog za serviranje
Galette poslužite mlaku, uz kuglicu vanilin sladoleda ili malo tučenog vrhnja. Odlična je i hladna, kao osvježavajući desert za tople dane.
Dodatni savjeti
-
Pazite da tijesto ne bude previše tanko kako bi ostalo hrskavo, ali ni predebelo da ne bi bilo žilavo.
-
Korištenje gustina ili griza u nadjevu spriječit će curenje soka tijekom pečenja.
-
Možete eksperimentirati s drugim voćem poput borovnica, breskvi ili malina.
-
Hladno tijesto i hladna voda ključni su za dobru teksturu tijesta.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Deserti
-
DesertiSladoled od jagoda od samo 3 sastojka15 min12345
-
DesertiČokoladni fondue15 min12345
-
DesertiMuffini od jagode i banane30 min12345
-
DesertiZdravi bezglutenski sladoled za dijabetičare!40 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345