Kolač od sira i borovnica

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kolač od sira i borovnica je ukusan i jednostavan desert koji spaja kremasti sir i osvežavajuće borovnice u pravu poslasticu. Ovaj kolač savršen je za sve prilike, bilo da pravite desert za obiteljsku večeru ili želite oduševiti goste.
Sastojci
- 200 g keksa (digestive ili petit beurre)
- 100 g rastopljenog maslaca
- 300 g krem sira (ili mascarpone)
- 200 ml kiselog vrhnja
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 200 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
- 1 žlica vanilin šećera
- 1 žlica limunovog soka
- Prstohvat soli
Priprema
-
Priprema baze kolača
Za početak, pripremite osnovu kolača. U blenderu ili pomoću valjka sameljite kekse u prah. Dodajte rastopljeni maslac i dobro izmiješajte dok se smjesa ne ujednači. Izlijte smjesu u kalup, ravnomjerno je rasporedite i pritisnite kako bi se formirala čvrsta podloga. Stavite u hladnjak da se stisne dok pripremate nadjev. -
Priprema nadjeva od sira
U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje i šećer. Dobro miksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja. U smjesu dodajte vanilin šećer, limunov sok i prstohvat soli, a zatim sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. -
Dodavanje borovnica
Polovicu borovnica nježno umiješajte u smjesu sira. Ako koristite zamrznute borovnice, ne morate ih odmrzavati, ali ih prethodno pospite s malo brašna kako bi se ravnomjerno rasporedile u smjesi. -
Pečenje kolača
Izlijte smjesu sa sirom na ohlađenu bazu od keksa i ravnomjerno je rasporedite. Na vrh kolača stavite preostale borovnice. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 25-30 minuta, ili dok se površina ne stvrdne i blago posmeđi, dok će sredina biti još malo mekana. -
Hlađenje i serviranje
Kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na najmanje 3 sata ili preko noći. Ovo će omogućiti da se sve komponente spoje i da kolač postane čvrst. Poslužite hladno, posut s malo svježih borovnica ili šlagom po želji.
Savjeti:
- Za bogatiji okus, možete dodati malo naribane kore limuna u smjesu sira.
- Ako želite glatku teksturu, borovnice možete propržiti s malo šećera prije nego ih dodate u kolač.

Vezani recepti
-
-
Deserti
-
DesertiTorta od sira i banana50 min12345
-
DesertiKolač od banane i sira50 min12345
-
DesertiKolač od sira i naranči30 min12345
-
DesertiTorta od jagoda i sira1:30h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaPita od starog kruha sa šunkom i sirom1:30h12345
-
Kruh i pecivaBruschette s rajčicom i ricottom25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345