Kolač od sira i borovnica

Kolač od sira i borovnica

Kolač od sira i borovnica
  • Objavljeno: Utorak, 30.09.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ukusan i osvježavajuć, ovaj kolač od borovnica i sira nikoga neće ostaviti ravnodušnim!
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kolač od sira i borovnica je ukusan i jednostavan desert koji spaja kremasti sir i osvežavajuće borovnice u pravu poslasticu. Ovaj kolač savršen je za sve prilike, bilo da pravite desert za obiteljsku večeru ili želite oduševiti goste.

Sastojci

  • 200 g keksa (digestive ili petit beurre)
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 300 g krem sira (ili mascarpone)
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 200 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
  • 1 žlica vanilin šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • Prstohvat soli

Priprema

  1. Priprema baze kolača
    Za početak, pripremite osnovu kolača. U blenderu ili pomoću valjka sameljite kekse u prah. Dodajte rastopljeni maslac i dobro izmiješajte dok se smjesa ne ujednači. Izlijte smjesu u kalup, ravnomjerno je rasporedite i pritisnite kako bi se formirala čvrsta podloga. Stavite u hladnjak da se stisne dok pripremate nadjev.

  2. Priprema nadjeva od sira
    U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje i šećer. Dobro miksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja. U smjesu dodajte vanilin šećer, limunov sok i prstohvat soli, a zatim sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

  3. Dodavanje borovnica
    Polovicu borovnica nježno umiješajte u smjesu sira. Ako koristite zamrznute borovnice, ne morate ih odmrzavati, ali ih prethodno pospite s malo brašna kako bi se ravnomjerno rasporedile u smjesi.

  4. Pečenje kolača
    Izlijte smjesu sa sirom na ohlađenu bazu od keksa i ravnomjerno je rasporedite. Na vrh kolača stavite preostale borovnice. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 25-30 minuta, ili dok se površina ne stvrdne i blago posmeđi, dok će sredina biti još malo mekana.

  5. Hlađenje i serviranje
    Kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na najmanje 3 sata ili preko noći. Ovo će omogućiti da se sve komponente spoje i da kolač postane čvrst. Poslužite hladno, posut s malo svježih borovnica ili šlagom po želji.

Savjeti:

  • Za bogatiji okus, možete dodati malo naribane kore limuna u smjesu sira.
  • Ako želite glatku teksturu, borovnice možete propržiti s malo šećera prije nego ih dodate u kolač.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti