Panna cotta s jagodama

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jagode su jedno od najomiljenijih voća proljeća i ljeta, poznate po bogatstvu vitamina C, folata i antioksidansa koji jačaju imunitet, štite srce i potiču zdravlje kože. Sadrže malo kalorija, obilje vlakana i prirodnih šećera, što ih čini odličnim izborom za lagane deserte i međuobroke. Panna cotta, što na talijanskom znači “kuhano vrhnje”, tradicionalni je desert iz regije Pijemont poznat po svojoj svilenkastoj teksturi i jednostavnosti pripreme. Kombinacija panna cotte i svježih jagoda donosi savršen balans kremaste baze i voćne svježine.
Sastojci
Za panna cottu (4 porcije):
-
500 ml slatkog vrhnja
-
70 g šećera
-
2 vrećice vanilin šećera (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
-
1 vrećica želatine u prahu (ili 4 lista želatine)
Za preljev od jagoda:
-
250 g svježih jagoda
-
1-2 žlice šećera (po želji)
-
Nekoliko listića svježe mente (za dekoraciju)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 180 g):
-
Energija: 270 kcal
-
Proteini: 3 g
-
Masti: 18 g
-
Ugljikohidrati: 25 g
-
Vlakna: 1,5 g
-
Prirodni šećeri: 15 g
Priprema
-
Pripremite želatinu prema uputama na pakiranju – u prahu je potrebno namočiti u 3 žlice hladne vode i ostaviti 10 minuta da nabubri.
-
U loncu zagrijte slatko vrhnje, šećer i vanilin šećer na srednje jakoj vatri do vrenja, povremeno miješajući dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre.
-
U toplo vrhnje dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se potpuno ne otopi.
-
Smjesu rasporedite u čaše ili kalupe i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, potom stavite u hladnjak na najmanje 6 sati (idealno preko noći).
-
Za preljev od jagoda: očistite i narežite jagode, pomiješajte sa šećerom i kratko prokuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ohladite.
-
Ohlađenu panna cottu prelijte preljevom od jagoda i dekorirajte svježim jagodama i listićima mente.
Prijedlog za serviranje
Panna cottu možete poslužiti u čašama ili pažljivo izvaditi iz kalupa na tanjur. Dodajte svježe narezane jagode, nekoliko listića mente i po želji malo naribane limunove korice za dodatnu svježinu.
Dodatni savjeti
-
Za lakše vađenje iz kalupa, kratko uronite kalup u toplu vodu.
-
Umjesto šećera, možete koristiti med za prirodniju varijantu deserta.
-
Preljev od jagoda možete obogatiti s nekoliko kapi limunovog soka ili malo likera od naranče.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Deserti
-
DesertiJednostavni sladoled od jagoda i lubenice15 min12345
-
DesertiGalette s jagodama1 h12345
-
DesertiSladoled od jagoda od samo 3 sastojka15 min12345
-
DesertiČokoladni fondue15 min12345
Popularni recepti
-
Jela od ribeKvinoja s kozicama i avokadom30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni batat s tikvicama45 min12345
-
Deserti
-
Jela od mesaPileći paprikaš s domaćim žličnjacima1 h12345
-
DesertiBrzi kolač s višnjama45 min12345
-
DesertiŠnenokle35 min12345