Kolač sa mascarpone kremom i jagodama

Kolač sa mascarpone kremom i jagodama

Kolač sa mascarpone kremom i jagodama
  • Objavljeno: Utorak, 17.06.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Žuti kolač s kremom i jagodama spaja mekan biskvit, bogatu kremu i sočne jagode u jednostavnom, ali ukusnom desertu
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jagode su jedno od najomiljenijih voća, a zahvaljujući bogatstvu vitamina C, antioksidansa i vlakana, često se preporučuju kao dio uravnotežene prehrane. Prirodno su slatke, niskokalorične i odličan su izbor za deserte koji su lagani, a pritom ukusni.

Sastojci

Za biskvit:

  • 3 jaja

  • 100 g šećera

  • 75 g glatkog brašna

  • 1 žličica praška za pecivo

Za domaći džem od svježih jagoda:

  • 200 g svježih jagoda

  • 2-3 žlice šećera (po ukusu)

  • 1 žlica limunovog soka

Za kremu:

  • 250 g mascarpone sira

  • 200 ml vrhnja za šlag

  • 30 g šećera u prahu

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Ostalo:

  • 100 g svježih jagoda (za sloj i dekoraciju)

  • 1 vrećica svijetlog preljeva za torte (opcionalno)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 180 g):

  • Energija: 325 kcal

  • Proteini: 5 g

  • Masti: 20 g

  • Ugljikohidrati: 29 g

  • Vlakna: 2 g

  • Prirodni šećeri: 15 g


Priprema

1. Biskvit:

  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg.
  • Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo.
  • Pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu.
  • Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C oko 20 minuta.
  • Ohladite biskvit.

2. Domaći džem od svježih jagoda:

  • Jagode narežite na manje komade i stavite u lončić sa šećerom i limunovim sokom.
  • Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, povremeno miješajući, dok se jagode ne raspadnu i smjesa ne zgusne.
  • Ostavite da se potpuno ohladi.

3. Krema:

  • Vrhnje za šlag umutite sa šećerom u prahu u čvrsti šlag.
  • Mascarpone kratko izmiksajte s ekstraktom vanilije, pa lagano sjedinite sa šlagom.

4. Slaganje kolača:

  • Biskvit prerežite po dužini na dva dijela.
  • Donji dio premažite slojem domaćeg džema od svježih jagoda.
  • Na džem rasporedite polovicu kreme i posložite polovicu svježih jagoda narezanih na ploške.
  • Poklopite drugim dijelom biskvita, premažite ostatkom kreme i ukrasite preostalim jagodama.
  • Po želji, pripremite preljev za torte prema uputama i prelijte preko jagoda za sjaj i svježinu.
  • Kolač dobro ohladite najmanje 1 sat prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje

Kolač poslužite rashlađen, uz šalicu kave ili čaja. Za dodatni dojam, dekorirajte svježim jagodama i listićima mente, baš kao na fotografiji.

Dodatni savjeti

  • Domaći džem možete pripremiti i unaprijed te ga čuvati u hladnjaku do korištenja.

  • Dio mascarponea možete zamijeniti grčkim jogurtom za laganiju kremu.

  • Ako želite manje slatko, smanjite količinu šećera u džemu i kremi.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti