Kolač sa mascarpone kremom i jagodama

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jagode su jedno od najomiljenijih voća, a zahvaljujući bogatstvu vitamina C, antioksidansa i vlakana, često se preporučuju kao dio uravnotežene prehrane. Prirodno su slatke, niskokalorične i odličan su izbor za deserte koji su lagani, a pritom ukusni.
Sastojci
Za biskvit:
-
3 jaja
-
100 g šećera
-
75 g glatkog brašna
-
1 žličica praška za pecivo
Za domaći džem od svježih jagoda:
-
200 g svježih jagoda
-
2-3 žlice šećera (po ukusu)
-
1 žlica limunovog soka
Za kremu:
-
250 g mascarpone sira
-
200 ml vrhnja za šlag
-
30 g šećera u prahu
-
1 žličica ekstrakta vanilije
Ostalo:
-
100 g svježih jagoda (za sloj i dekoraciju)
-
1 vrećica svijetlog preljeva za torte (opcionalno)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 180 g):
-
Energija: 325 kcal
-
Proteini: 5 g
-
Masti: 20 g
-
Ugljikohidrati: 29 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 15 g
Priprema
1. Biskvit:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg.
- Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo.
- Pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu.
- Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C oko 20 minuta.
- Ohladite biskvit.
2. Domaći džem od svježih jagoda:
- Jagode narežite na manje komade i stavite u lončić sa šećerom i limunovim sokom.
- Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, povremeno miješajući, dok se jagode ne raspadnu i smjesa ne zgusne.
- Ostavite da se potpuno ohladi.
3. Krema:
- Vrhnje za šlag umutite sa šećerom u prahu u čvrsti šlag.
- Mascarpone kratko izmiksajte s ekstraktom vanilije, pa lagano sjedinite sa šlagom.
4. Slaganje kolača:
- Biskvit prerežite po dužini na dva dijela.
- Donji dio premažite slojem domaćeg džema od svježih jagoda.
- Na džem rasporedite polovicu kreme i posložite polovicu svježih jagoda narezanih na ploške.
- Poklopite drugim dijelom biskvita, premažite ostatkom kreme i ukrasite preostalim jagodama.
- Po želji, pripremite preljev za torte prema uputama i prelijte preko jagoda za sjaj i svježinu.
- Kolač dobro ohladite najmanje 1 sat prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Kolač poslužite rashlađen, uz šalicu kave ili čaja. Za dodatni dojam, dekorirajte svježim jagodama i listićima mente, baš kao na fotografiji.
Dodatni savjeti
-
Domaći džem možete pripremiti i unaprijed te ga čuvati u hladnjaku do korištenja.
-
Dio mascarponea možete zamijeniti grčkim jogurtom za laganiju kremu.
-
Ako želite manje slatko, smanjite količinu šećera u džemu i kremi.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Deserti
-
DesertiGalette s jagodama1 h12345
-
DesertiSladoled od jagoda od samo 3 sastojka15 min12345
-
DesertiČokoladni fondue15 min12345
-
DesertiMuffini od jagode i banane30 min12345
Popularni recepti
-
Jela od ribeKvinoja s kozicama i avokadom30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni batat s tikvicama45 min12345
-
Deserti
-
Jela od mesaPileći paprikaš s domaćim žličnjacima1 h12345
-
DesertiBrzi kolač s višnjama45 min12345
-
DesertiŠnenokle35 min12345