Bistri sok od jagoda

Bistri sok od jagoda

Bistri sok od jagoda
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bistri sok od jagoda – osvježavajući napitak bogat vitaminima i prirodnim šećerima.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 40 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bistri sok od jagoda ne sadrži aditive, a zahvaljujući kratkoj termičkoj obradi, zadržava većinu vitamina i minerala. Jagode su bogate vitaminom C, folatima i elaginskom kiselinom, koja pomaže u borbi protiv slobodnih radikala

Sastojci

  • 1 kg svježih jagoda (očišćenih od peteljki)
  • 1 litra vode
  • 200–300 g šećera (po želji)
  • 1 limun (sok i kora, opcionalno)
  • 1 žličica limunske kiseline (za konzervaciju, opcionalno)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (250 ml):

  • Energija: 110 kcal
  • Proteini: 1 g
  • Masti: 0,3 g
  • Ugljikohidrati: 27 g
  • Vlakna: 2 g
  • Prirodni šećeri: 22 g

Priprema

  1. Kuhanje jagoda: Jagode operite, stavite u šerpu s 1 litrom vode i kuhajte 10–15 minuta na srednjoj vatri dok ne postanu mekane.
  2. Cijeđenje: Procijedite smjesu kroz gustu cediljku ili gazu kako biste uklonili krutine.
  3. Dodavanje šećera: U dobivenu tekućinu dodajte šećer i limunov sok, te kušajte dok ne postigne željenu slatkoću.
  4. Pasterizacija: Sok ponovno prokuvajte 2–3 minute, zatim sipajte u sterilizirane boce i hermetički zatvorite.

Prijedlog za serviranje

Sok poslužite ohlađen s ledom, listićima mente ili kriškama limuna. Idealno prati lagane predjela, voćne salate ili se može koristiti kao baza za koktele.

Dodatni savjeti

  • Bez termičke obrade: za sirovi sok, izgnječite jagode, prelijte hladnom prokuhanom vodom i ostavite preko noći. Procijedite i dodajte šećer.
  • Za intenzivniji okus: kombinirajte jagode s malinama ili narančom.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti