Vaše tijelo voli uspravno držanje!

Vaše tijelo voli uspravno držanje!

Vaše tijelo voli uspravno držanje!
  • Objavljeno: Subota, 26.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Možda ne brinete puno o svom držanju, ali biste svakako trebali. Ako se držite pogrbljeno, vrlo brzo ćete primijetiti da vam kralježnica daje signale koji upućuju da nije dobro. Uspravno držanje ima brojne prednosti za zdravlje vašeg tijela, a mi vam donosimo najvažnije.

Omogućava pravilno disanje

Pravilno držanje će potaknuti instinktivno pravilno disanje. To ćete primijetiti već nakon nekoliko minuta pravilnog držanja. Moći ćete udahnuti više zraka, a svi znamo da je kisik potreban svakoj tjelesnoj stanice.

Povećava koncentraciju

Pravilnim držanjem ćete disati pravilno, a pravilno disanje je potrebno za dobru koncentraciju. Mozgu je potrebno oko 20% ukupne količine kisika da bi normalno funkcionirao. Što više zraka udišete, to će mozak dobiti više kisika i hranjivih tvari.

Pročitajte kako održati mozak u savršenoj formi!

Jamči bolji izgled

Osobe koje se drže uspravno izgledaju ljepše i privlačnije. Jeste li ikada vidjeli osobu koja se drži pogrbljeno? Sigurno ste u tom trenutku pomislili kako bi bolje izgledala kada bi se uspravila. Uspravno držanje je znak samopouzdanja i samopoštovanja.

Sprječava zdravstvene probleme

Nepravilno držanje će nakon nekog vremena uzrokovati zdravstvene tegobe poput bolova u leđima, pritiska u prsima i slabu cirkulaciju krvi. Sve to možete izbjeći ako postanete svjesni svog držanja i uspravite se.

Isprobajte ove vježbe za leđa!

Što je uspravno držanje?

Suprotno popularnom mišljenju, pravilno držanje ne znači da trebate kralježnicu držati skroz ravnom. Na taj način ćete ju bez razloga stavljati pod dodatan pritisak. Ako ste se ikada osjećali iscrpljeno dok ste pokušavali držati kralježnicu uspravnom, vjerojatno to niste radili kako treba.

Uspravno držanje znači da vaša kralježnica poprima oblik slova S. Kada ste u pravilnom položaju, on bi trebao biti ugodan i prirodan vašem tijelu.

Kako popraviti držanje?

Motivirajte se

Zašto se želite uspravno držati? Da biste ljepše izgledali? Da biste popravili disanje? Da biste se osjećali sigurnije u vlastitoj koži? Izbjegli zdravstvene tegobe? Odredite ono što vas motivira i imajte to na umu.

Zamislite da je vaše tijelo prislonjeno uz šipku

Možda vam zvuči besmisleno, ali ubrzo ćete shvatiti da je poprilično učinkovito. Zamislite da je vaša kralježnica prislonjena uz šipku. Fokusirajte se na to da držite glavu i leđa u ravnini sa zamišljenom šipkom.

Opskrbite se podsjetnicima

Dok vam uspravno držanje ne postane navika, okružite se podsjetnicima. Zalijepite papirić na monitor, postavite alarm koji će zvoniti svakih 30 minuta. Što ćete se češće podsjećati na uspravno držanje, to će ono brže preći u naviku.

Priuštite si masažu

Ako se cijelo vrijeme držite pogrbljeno, potrebna vam je masaža koja će opustiti vrat i ramena. Nakon masaže ćete lakše usvojiti uspravno držanje.

Pročitajte zašto tijelo voli masažu.

Prestanite s lošim navikama

To znači gledanje televizije ili čitanje dok ležite, rad pod preslabim svjetlom, spavanje na trbuhu i slično. Sve te navike zaboravite i prestanite s njima.

Uložite u dobar stolac

Dobar stolac je dovoljno čvrst, ali i udoban da biste u njemu mogli provesti cijeli dan uspravno sjedeći.

Sjednite se na rub stolca

Ovo je jedan od najpraktičnijih savjeta jer ćete na taj način tijelo potaknuti da se instinktivno uspravi. Ako ćete se sjesti uz sami naslon, naginjat ćete trup naprijed i vaša ramena će biti u neprirodnom položaju.

Oba stopala stavite ravno na tlo

Nemojte prekrižiti noge dok sjedite. Nemojte tjelesnu težinu oslanjati na jednu nogu, već obje noge stavite ravno na tlo. To će pomoći kralježnici da se drži uspravno.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Zdrava tjelesna težina nije samo stvar lijepog izgleda, već i zdravlja. Ako ste pretili, cijelo tijelo je pod velikim opterećenjem. Za kralježnicu je zdrava tjelesna težina ključna.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije