Špek fileki (tripice)

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 500 g tripica
- povrće za juhu
- lovorov list
- papar u zrnu
- špek
- 100 g hamburgera
- 2-3 srednja luka
- 4 češnjeva češnjaka
- mljevena crvena paprika
- 1 žlica brašna
- 1,5 žlica koncentrata rajčice
- sol
Ili ih obožavaju ili ih uopće ne podnose - špek fileki nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ljubitelji tradicionalne kuhinje uglavnom se svrstavaju u prvu skupinu i zaista uživaju u kombinaciji tripica i pikantnog umaka s rajčicom i lukom. Otkrijte recept u originalnom obliku: Špek fileki
Priprema
Tripice skuhajte u vodi u koju ste dodali i sol, lovor, zrna papra i povrće. Kad su tripice kuhane ih procijedite, a vodu u kojoj su se kuhale nemojte baciti. Kuhano povrće pretvorite u kašu vilicom ili štapnim mikserom.
U loncu na masti popržite na kockice narezan hamburger. Dok otpusti masnoću mu dodajte nasjeckani luk, a zatim i narezani češnjak. Nakon što luk i češnjak omekšaju im dodajte kašu od povrća i na kockice narezani špek te sve zajedno pomiješajte i popržite. Dodajte mljevenu papriku, brašno i koncentrat rajčice. Miješajte dalje kako bi dobili zapršku. Svemu dodajte ocijeđene tripice te ih umiješajte u dobivenu zapršku, a na kraju dodajte vodu u kojoj su se kuhale tako da ih pokrijete. Kuhajte do željene gustoće i mekoće te po potrebi dodajte soli i papra. Dobar tek!
Za više klasičnih recepata poput ovog otkrijte Okuse hrvatske tradicije.

Vezani recepti
-
-
Tradicionalna jelaKnedle od marelica1:30h12345
-
Tradicionalna jelaCvetlinska gibanica sa sirom1:30h12345
-
Tradicionalna jelaBučnica1:30h12345
-
Tradicionalna jelaPileći ajngemahtec1 h12345
-
Tradicionalna jelaKvargli12345
Popularni recepti
-
DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345