Muffini od kvinoje za doručak

Muffini od kvinoje za doručak

Muffini od kvinoje za doručak
  • Objavljeno: Utorak, 12.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Muffini od kvinoje sa sirom, ribanom mrkvom i lukom idealan su izbor za ukusan i hranjiv međuobrok ili doručak koji se lako priprema i zadovoljava nutritivne potrebe cijele obitelji.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 40 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kvinoja je posljednjih godina postala nezaobilazna namirnica u zdravoj prehrani zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu i svestranosti u kuhinji. Slani muffini od kvinoje, s dodatkom sira, ribane mrkve i luka, predstavljaju jednostavan način kako u svakodnevnu prehranu uključiti više povrća i biljnih proteina. Ovi muffini odličan su izbor za doručak, užinu ili kao praktičan obrok za ponijeti, a priprema traje manje od sat vremena.

Sastojci

  • 2 šalice kuhane kvinoje

  • 1 šalica ribanog sira (gouda, mozzarella ili parmezan)

  • 1 šalica ribane mrkve

  • 1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana

  • 2 jaja

  • 2 bjelanjka

  • Sol i papar po ukusu

  • Maslinovo ulje za premazivanje kalupa

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 150 g):

  • Energija: 220 kcal

  • Proteini: 10 g

  • Masti: 8 g

  • Ugljikohidrati: 25 g

  • Vlakna: 3 g

  • Prirodni šećeri: 2 g


Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.

  2. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, ribani sir, ribanu mrkvu, nasjeckani luk.

  3. Dodajte jaja i bjelanjke te začinite solju i paprom. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

  4. Kalup za muffine premažite maslinovim uljem pa žlicom rasporedite smjesu u kalupe, puneći ih do 2/3 visine.

  5. Pecite 20–25 minuta, dok muffini ne poprime zlatnu boju i rubovi ne postanu čvrsti.

  6. Ostavite muffine da se ohlade 5 minuta prije vađenja iz kalupa.

Prijedlog za serviranje

Muffini od kvinoje idealni su za ponijeti na posao, izlet ili kao zdravi međuobrok za djecu.

Dodatni savjeti

  • Za intenzivniji okus, u smjesu možete dodati nasjeckani češnjak ili svježe začinsko bilje.

  • Muffini se mogu pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 3 dana, a pogodni su i za zamrzavanje.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti