Pizza s korom od tikvica

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pizza s korom od tikvica odličan je izbor za sve koji žele uživati u omiljenom jelu na zdraviji način. Savršena je za ljetne dane kada tikvice obiluju na tržnicama, ali i kao kreativna zamjena za tradicionalnu pizzu. Ova pizza je bogata proteinima i kalcijem, a sadrži znatno manje ugljikohidrata od klasične pizze, što je čini pogodnom za sve koji paze na unos kalorija i traže laganiji obrok.
Sastojci
Za koru:
-
300 g naribanih i dobro ocijeđenih tikvica
-
2 velika jaja
-
30 g brašna (može i bezglutensko, npr. bademovo ili kukuruzno)
-
25-30 g naribanog parmezana
-
50-55 g naribane mozzarelle
-
1 do 1,5 žličica soli
-
Po želji: ½ žličice papra, 1 žličica origana, ½ žličice češnjaka u prahu ili svježeg nasjeckanog češnjaka
Za nadjev:
-
60 ml umaka od rajčice ili pasirane rajčice
-
100 g mozzarelle (narezane ili naribane)
-
Cherry rajčice (6-8 komada, prepolovljenih)
-
Svježi bosiljak ili origano za posipanje
-
Parmezan za posipanje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 327 g):
-
Energija: 354 kcal
-
Proteini: 29 g
-
Masti: 23 g
-
Ugljikohidrati: 8 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 6 g
Priprema
-
Priprema tikvica: Naribane tikvice posolite i ostavite ih 10 minuta da puste vodu. Nakon toga ih dobro ocijedite koristeći čistu kuhinjsku krpu ili gazu kako biste uklonili što više viška tekućine. Ovo je ključno za hrskavu koru.
-
Priprema smjese za koru: U velikoj zdjeli pomiješajte ocijeđene tikvice, jaja, brašno, ribani parmezan, naribanu mozzarellu i sol. Dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
-
Oblikovanje kore: Na lim za pečenje obložen papirom za pečenje rasporedite smjesu u obliku kružne pizze debljine oko 1 cm. Ravnomjerno je rasporedite kako bi se kora jednako ispekla.
-
Pečenje kore: Stavite lim u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C i pecite 13-16 minuta dok kora ne postane zlatno-smeđa i čvrsta.
-
Dodavanje nadjeva: Izvadite koru iz pećnice i smanjite temperaturu na 200°C. Premažite koru umakom od rajčice, pospite mozzarellom i složite prepolovljene cherry rajčice.
-
Završno pečenje: Vratite pizzu u pećnicu i pecite još 10 minuta dok se sir ne rastopi i blago porumeni.
-
Posluživanje: Po želji ukrasite svježim bosiljkom ili origanom i poslužite toplo
Prijedlog za serviranje
Pizza s korom od tikvica najbolje je poslužiti odmah nakon pečenja, dok je sir još topao i rastezljiv. Narezanu na kriške, idealna je kao lagani glavni obrok ili kao dio zajedničkog druženja uz razne umake poput pestoa, jogurtnih dipova ili klasičnog kečapa.
Dodatni savjeti
-
Tikvice je ključno dobro ocijediti od viška vode kako bi kora bila hrskava i kompaktna.
-
Za još bolju teksturu, prije pečenja koru možete posuti malo škroba od tapioke ili kukuruznog škroba.
-
Umjesto klasičnog brašna, možete koristiti bademovo ili kokosovo brašno za bezglutensku verziju.
-
Nadjev prilagodite sezonskom povrću i omiljenim začinima.
-
Pizza se može pripremiti i u manjim porcijama kao mini pizze, idealne za dječje obroke ili predjelo.
-
Nakon pečenja, ostavite pizzu da se kratko ohladi (2-3 minute) kako bi se kora dodatno stegnula i lakše rezala.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
Vector usisavač12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaRižoto s tikvicama40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaLagani složenac od tikvica35 min12345
-
Vegetarijanska prehranaBurek s tikvicama i sirom1:30h12345
-
Vegetarijanska prehranaGalette s tikvicama, rajčicom i sirom1:30h12345
Popularni recepti
-
DesertiVoćna kremšnita45 min12345
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine i feta sira na grčki način10 min12345
-
Vegetarijanska prehranaRižoto od kvinoje35 min12345
-
DesertiBajadera15 min12345
-
Jela od mesaPohane hrenovke u tijestu - corn dog30 min12345
-
JuheKrem juha od poriluka i krumpira40 min12345