Namaz od tikvica

Namaz od tikvica

Namaz od tikvica
  • Objavljeno: Utorak, 02.12.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ukusan domaći namaz od tikvica koji je lako pripremiti.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 20 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Namaz od tikvica jedan je od najjednostavnijih i najzdravijih načina da iskoristite ovu svestranu i laganu namirnicu. Blagi okus tikvica, koje su bogate vlaknima i imaju malo kalorija, u kombinaciji sa svježim peršinom i aromatičnim začinima čini ovaj namaz izvrsnim dodatkom uz kruh, krekere ili kao prilog uz glavno jelo. Priprema je brza, a rezultat je kremasti namaz koji možete poslužiti topao ili hladan.

Sastojci

  • 4 srednje tikvice

  • 1 žuti luk

  • 2 režnja češnjaka

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • Sok pola limuna

  • Svježi peršin (oko 1 vezica), sitno nasjeckan

  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Nutritivne vrijednosti

  • Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g namaza):

  • Energija: 85 kcal

  • Proteini: 2,5 g

  • Masti: 4,2 g

  • Ugljikohidrati: 9,8 g

  • Vlakna: 2,7 g

  • Prirodni šećeri: 4,1 g


Priprema

  1. Tikvice operite i narežite na manje kockice, a luk i češnjak sitno nasjeckajte.

  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast.

  3. Dodajte tikvice i češnjak, posolite i pirjajte na srednjoj vatri dok tikvice ne omekšaju i sva tekućina ne ispari, oko 15-20 minuta.

  4. Maknite s vatre, dodajte sok limuna i nasjeckani peršin.

  5. Smjesu možete ostaviti takvu ili je kratko usitniti štapnim mikserom za kremastiju teksturu.

  6. Ohladite namaz prije posluživanja ili poslužite topao.

Prijedlog za serviranje

Namaz od tikvica odličan je kao namaz na kruh, dodatak sendvičima ili prilog uz pečeno meso i ribu.

Dodatni savjeti

  • Za intenzivniji okus dodajte malo naribanog parmezana ili feta sira.

  • Umjesto limuna, možete koristiti malo balzamičnog octa za drugačiju aromu.

  • Namaz čuvajte u hladnjaku do 4 dana u dobro zatvorenoj posudi.

  • Tikvice možete prethodno peći na roštilju za dodatnu dimljenu aromu.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti