Puding od kvinoje

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kvinoja je supernamirnica poznata po visokom udjelu proteina, vlakana i esencijalnih aminokiselina, a u kombinaciji s jogurtom, bananom, medom i chia sjemenkama pretvara se u ukusan i zdrav puding. Ovaj recept je odličan za sve koji žele hranjiv i zasitan doručak, ali i za one koji traže zdravu alternativu klasičnim desertima. Puding od kvinoje lako se priprema, a može se prilagoditi raznim dodacima prema osobnim željama.
Sastojci
-
1/2 šalice kuhane kvinoje
-
150 g grčkog jogurta
-
1 zrela banana
-
1 jušna žlica chia sjemenki
-
1-2 čajne žličice meda
-
1/2 čajne žličice cimeta (po želji)
-
1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije (po želji)
-
50 ml mlijeka ili biljnog napitka (po potrebi, za kremastiju teksturu)
-
Tamna čokolada i svježe voće za dekoraciju
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 250 g):
-
Energija: 260 kcal
-
Proteini: 9 g
-
Masti: 6 g
-
Ugljikohidrati: 44 g
-
Vlakna: 5 g
-
Prirodni šećeri: 14 g
Priprema
-
Kvinoju isperite pod mlazom vode i kuhajte 15 minuta u dvostrukoj količini vode. Ostavite da se ohladi.
-
U zdjeli zgnječite bananu vilicom, dodajte jogurt, chia sjemenke, med, cimet i vaniliju. Dobro promiješajte.
-
Dodajte kuhanu kvinoju i po potrebi malo mlijeka ili biljnog napitka kako biste dobili željenu gustoću.
-
Smjesu rasporedite u čaše ili zdjelice.
-
Puding ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat (ili preko noći) kako bi se chia sjemenke želirale i povezale okuse.
-
Prije posluživanja ukrasite narezanim bananama, naribanom tamnom čokoladom i dodatnim voćem po želji.
Prijedlog za serviranje
Puding poslužite hladan, ukrašen svježim voćem (banane, borovnice, jagode), sjeckanim orašastim plodovima ili listićima tamne čokolade. Idealan je kao doručak, međuobrok ili lagani desert.
Dodatni savjeti
-
Za vegansku verziju koristite biljni jogurt i zamijenite med javorovim sirupom ili agavinim sirupom.
-
Puding možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 2 dana.
-
Dodajte žlicu kakaa za čokoladni okus ili žlicu maslaca od kikirikija za dodatnu kremoznost i aromu.
-
Po želji, dio banane možete zamijeniti drugim voćem poput manga ili malina.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaJogurt s matcha prahom i chia sjemenkama10 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZobena kaša sa cimetom i borovnicama1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaZobene pahuljice s borovnicama i chia sjemenkama10 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZobene pahuljice s breskvama i borovnicama15 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZobene pahuljice s malinama i chia sjemenkama20 min12345
Popularni recepti
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine, puretine i tikvica25 min12345
-
DesertiNevidljivi kolač od jabuka1:15h12345
-
Kruh i pecivaŠtruca od starog kruha sa špinatom45 min12345
-
Jela bez glutenaPečena prosena kaša1 h12345
-
Jela od ribeSalata s tunom, jajima i špinatom15 min12345
-
DesertiŠtrudla s višnjama i čokoladom50 min12345