Puding od kvinoje

Puding od kvinoje

Puding od kvinoje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Puding od kvinoje s jogurtom, bananom, medom i chia sjemenkama odličan je izbor za doručak ili desert koji kombinira kremastu teksturu, prirodnu slatkoću i bogatstvo hranjivih tvari.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kvinoja je supernamirnica poznata po visokom udjelu proteina, vlakana i esencijalnih aminokiselina, a u kombinaciji s jogurtom, bananom, medom i chia sjemenkama pretvara se u ukusan i zdrav puding. Ovaj recept je odličan za sve koji žele hranjiv i zasitan doručak, ali i za one koji traže zdravu alternativu klasičnim desertima. Puding od kvinoje lako se priprema, a može se prilagoditi raznim dodacima prema osobnim željama.

Sastojci

  • 1/2 šalice kuhane kvinoje

  • 150 g grčkog jogurta

  • 1 zrela banana

  • 1 jušna žlica chia sjemenki

  • 1-2 čajne žličice meda

  • 1/2 čajne žličice cimeta (po želji)

  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije (po želji)

  • 50 ml mlijeka ili biljnog napitka (po potrebi, za kremastiju teksturu)

  • Tamna čokolada i svježe voće za dekoraciju

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 250 g):

  • Energija: 260 kcal

  • Proteini: 9 g

  • Masti: 6 g

  • Ugljikohidrati: 44 g

  • Vlakna: 5 g

  • Prirodni šećeri: 14 g


Priprema

  1. Kvinoju isperite pod mlazom vode i kuhajte 15 minuta u dvostrukoj količini vode. Ostavite da se ohladi.

  2. U zdjeli zgnječite bananu vilicom, dodajte jogurt, chia sjemenke, med, cimet i vaniliju. Dobro promiješajte.

  3. Dodajte kuhanu kvinoju i po potrebi malo mlijeka ili biljnog napitka kako biste dobili željenu gustoću.

  4. Smjesu rasporedite u čaše ili zdjelice.

  5. Puding ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat (ili preko noći) kako bi se chia sjemenke želirale i povezale okuse.

  6. Prije posluživanja ukrasite narezanim bananama, naribanom tamnom čokoladom i dodatnim voćem po želji.

Prijedlog za serviranje

Puding poslužite hladan, ukrašen svježim voćem (banane, borovnice, jagode), sjeckanim orašastim plodovima ili listićima tamne čokolade. Idealan je kao doručak, međuobrok ili lagani desert.

Dodatni savjeti

  • Za vegansku verziju koristite biljni jogurt i zamijenite med javorovim sirupom ili agavinim sirupom.

  • Puding možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 2 dana.

  • Dodajte žlicu kakaa za čokoladni okus ili žlicu maslaca od kikirikija za dodatnu kremoznost i aromu.

  • Po želji, dio banane možete zamijeniti drugim voćem poput manga ili malina.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti