Ako muku mučite s lošim tenom možda je zbog nekog od ovih razloga

Ako muku mučite s lošim tenom možda je zbog nekog od ovih razloga

Ako muku mučite s lošim tenom možda je zbog nekog od ovih razloga
  • Objavljeno: Srijeda, 19.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje kože

Iako nas prištići nerviraju i narušavaju nam izgled, njihova pojava kao rezultat stresnog razdoblja ili onih dana u mjesecu nije znak za uzbunu. Međutim, česta pojava akni i upalnih procesa nije tako bezazlena.

Uzročnici akni mogu biti razni, od onih opće poznatih do onih koji vam nisu ni na kraj pameti. Ako patite od lošeg tena, obratite pažnju na sljedeće uzroke na koje upozoravaju dermatolozi.

Lijekovi

Jedna od prvih stvari koju trebate provjeriti je vaš ormarić za lijekove. Steroidi koji se nalaze u mnogim lijekovima mogu biti glavni krivac za vaš loš ten. Lijekovi za razne upale, alergije ili artritis mogu sadržavati steroide koji nekima pogoršavaju ten. Svaki lijek koji konzumirate ima upute u kojima možete pronaći i nuspojave, stoga provjerite je li pojava akni jedna od njih.

Kontracepcijske pilule također mogu pogoršati ten. Iako kontracepcijske pilule reguliraju razinu hormona u tijelu pa je čist i lijep ten najčešća pojava, postoje osobe kojima se ten pogoršava. Tijelu treba vremena da se privikne na kontracepcijske pilule i uspostavi ravnotežu. Imajte na umu da od početka uzimanja ili prestajanja konzumiranja pilula, može proći i do 6 mjeseci da se akne pojava.

Kozmetički proizvodi

Proizvodi za ljepotu i oni koji bi vam trebali držati ten pod kontrolom mogu raditi upravo suprotno i uzrokovati vam akne. U slučaju kozmetičkih proizvoda, za razliku od lijekova, imate kontrolu nad onime što stavljate na svoje lice ili kosu. Akne koje nastaju kao posljedica nekvalitetnih ili pogrešno odabranih krema, losiona i šminke poznate su kao kozmetičke akne. Takve se akne najčešće pojavljuju na licu, vratu i područjima blizu kose.

Neredovito čišćenje lica, pogotovo prije spavanja doprinosi razvoju akni. Dovoljno je jednom otići na spavanje nečistog lica da bi na jastučnici ostale nečistoće koje će se kasnije, bez obzira na čišćenje lica prenositi na kožu i pogoršavati ten.

Pozornost bi trebali obratiti i na četkice i spužvice za nanošenje makeupa. Njih uglavnom ne čistimo redovito niti pravilno, te ih koristimo predugo kada im je vrijeme za zamjenu. Na njima ostaju bakterije, koje uzrokuju akne poznate pod nazivom folikulitis. Stručnjaci preporučuju četkice čistiti jednom tjedno, a spužvice i češće.

Mobitel

Vaš mobitel skuplja razne bakterije te je jedan od glavnih uzročnika bakterija oko ušiju, usta i na području brade. Rukama tijekom dana dodirujete razne površine, nakon kojih dodirujete i mobitel. Na pranje ruku nećete zaboraviti, ali sigurno se nećete sjetiti mobitela. Sada zamislite koje bakterije prenosite prislanjajući mobitel na lice za vrijeme razgovora.

Kako bi vaš mobitel bio čist, a samim time i lice, posegnite za maramicama za čišćenje elektroničkih uređaja koje možete iskoristiti za mobitel.

Korištenje paste za zube kako bi se riješili prištića

Bez obzira na popularno mišljenje da pasta za zube sprječava rast prištića, određene paste mogu izazvati suprotan učinak. Neki sastojci, naročito fluor i natrijev pirofosfat su vrlo abrazivni, mogu oštetiti kožu i uzrokovati akne.

Pasta za zube se čini odličnom jer isušuje prištić, ali imajte na umu da postoje razni pristupačni proizvodi čija je svrha isušivanje prištića kako biste ih se prije riješili.

Oprema za vježbanje

Vježbanje je zdravo, u to nema sumnje. Međutim, u fitness centrima svakodnevno vježba veliki broj ljudi koji dodiruju sprave, prostirke za vježbanje, rekvizite i slično. U konačnici, dodirujete ih i vi. Tako, primjerice, na prostirku možete staviti lice na mjesto gdje su prije vas bila tuđa stopala ili još gore tenisice. Uzmete li sve ovo u obzir, nije ni čudno što se pojavljuju akne.

Kako biste sve to izbjegli, ponesite svoju prostirku ili ručnik kojim ćete prekriti onu u fitness centru. Što se tiče sprava i rekvizita, naravno da nije praktično očistiti ih sve prije korištenja niti bi izgledalo normalno. Jednostavno nemojte dodirivati lice i ostale dijelove tijela do trenutka kada operete ruke i istuširate se.

Dodirivanje lica

Na kraju svega, dodirivanje lica je vodeći uzrok pojave prištića. Dodirivanjem možete uzrokovati upalu kože, a ako neprestano dodirujete isti dio lica, povećat ćete proizvodnju ulja na tom mjestu, što zajedno s bakterijama koje prenosite rukama i stvaranjem upale, stvara plodno tlo za rast prištića i akni.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije