Najvažnije činjenice o raku štitnjače

Najvažnije činjenice o raku štitnjače

Najvažnije činjenice o raku štitnjače
  • Objavljeno: Utorak, 27.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rak štitnjače je jedan od najčešćih tipova raka koji zahvaća endokrini sustav. Broj oboljelih je počeo dramatično rasti posljednjih deset godina. Može se javiti kod svih ljudi, neovisno o dobi ili spolu.

Simptomi raka štitnjače mogu biti vrlo suptilni, naročito u ranoj fazi, a rano otkrivanje raka štitnjače povećava vjerojatnost uspješnog liječenja. Kako rak štitnjače napreduje, tako su i simptomi sve očitiji. Počinju se javljati kvržice na području vrata, disanje, gutanje i pričanje postaje otežano, a bolovi na području grla i vrata sve intenzivniji.

Provjerite najčešće simptome bolesti štitnjače!

Gdje se javlja rak štitnjače?

Rak štitnjače zahvaća isključivo stanice štitnjače, žlijezde koja je jedan od najvažnijih elemenata endokrinog sustava. Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi odmah ispod grkljana, a sastoji se od dva režnja koji su povezani tankim tkivom.

Upoznajte moguće komplikacije u radu štitnjače!

Maligni tumori štitnjače

Postoje dva osnovna tipa stanica štitnjače – folikularne i parafolikularne stanice. Kada tumor postane maligan, tada vrlo često počinje i metastazirati, odnosno počinje se širiti na stanice u drugim područjima tijela.

Parafolikularne stanice štitnjače

Parafolikularne stanice štitnjače (C stanice) oslobađaju hormon poznat kao kalcitonin. Tijelu je ovaj hormon potreban kako bi reguliralo razinu fosfata i kalcija. Znanstvenici su ustanovili da nakon uklanjanja štitnjače tijelo nema većih problema u kontroliranju razine kalcija.

Folikularne stanice štitnjače

Veći dio same štitnjače je sačinjen upravo od folikularnih stanica. One oslobađaju hormone koji su potrebni za svaki aspekt metabolizma i sudjeluju u održavanju optimalnog zdravstvenog stanja. Pomažu u regulaciji tjelesne težine, krvnog tlaka, tjelesne temperature i srčanog ritma. Folikularne stanice oslobađaju dvije vrste hormona štitnjače – tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Za pravilno funkcioniranje folikularnih stanica potrebna je adekvatna razina joda.

Upoznajte se s namirnicama koje štitnjača voli!

Najčešći tipovi raka štitnjače

Istraživanja su pokazala da je papilarni rak najčešći tip raka štitnjače. Čak je oko 70% slučajeva raka štitnjače papilarni rak. Javlja se kada dođe do nastanka različitih abnormalnosti u stanicama štitnjače.

Folikularni rak štitnjače zahvaća folikularne stanice štitnjače i drugi je najčešći tip raka štitnjače. Najrjeđi tipovi raka štitnjače su anaplastični rak štitnjače i medularni karcinom štitnjače, odnosno rak koji zahvaća parafolikularne stanice štitnjače.

Benigni poremećaji štitnjače

Većina bolesti štitnjače su zapravo benigne i nisu kancerogene. Stručnjaci ističu da i benigni poremećaji štitnjače mogu ugroziti zdravlje i povećati rizik od nastanka teških bolesti štitnjače, kao što su hipotireoza i hipertireoza. Ova stanja se mogu kontrolirati uz primjenu odgovarajuće terapije i usvajanjem odgovarajućih životnih navika.

Provjerite hormone štitnjače!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije