Ca-C 1000 Calvive šumeće tablete

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Ca-C 1000 Calvive sadrži?

Jedna šumeća tableta sadrži 1000 mg kalcijevog laktat glukonata i 327 mg kalcijevog karbonata, što odgovara 6,5 mmola ili 260 mg ioniziranog kalcija, te 1000 mg askorbatne kiseline (vitamina C).

Pomoćne tvari su: saharoza; natrijev hidrogenkarbonat; citratna kiselina, bezvodna; makrogol 4000; saharinnatrij; betakaroten; aroma gorke naranče i aroma limuna.

Kako Ca-C 1000 Calvive izgleda i sadržaj pakiranja?

Šumeće tablete su okrugle, ravne površine i zaobljenog ruba, žućkaste s narančastim pjegama i mirisa na limun, promjera 33 mm.

10 šumećih tableta u polipropilenskoj tubi s polietilenskim čepom koji sadrži sredstvo za sušenje.

Kako čuvati Ca-C 1000 Calvive?

Ca-C 1000 Calvive trebate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Lijek čuvajte pri temperaturi ispod 25°C u originalnom pakiranju.

Držite tubu čvrsto zatvorenu radi zaštite od vlage.

Ca-C 1000 Calvive se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad.

Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite.

Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

Primjena

Što je Ca-C 1000 Calvive i za što se koristi?

Ca-C 1000 Calvive sadrži 3 djelatne tvari, dvije kalcijeve soli (kalcijev laktoglukonat i kalcijev karbonat) i askorbatnu kiselinu (vitamin C).

Kalcij je esencijalni mineral neophodan za izgradnju i održanje kostiju. Kalcij ima važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju brojnih regulacijskih mehanizama. Neophodan je za živčanu, mišićnu i srčanu funkciju kao i za zgrušavanje krvi. Također, utječe na funkciju brojnih hormona. Iz toga je razloga nužno da je u odgovarajućim tkivima prisutan u odgovarajućim koncentracijama.

Vitamin C ima važnu ulogu u biološkim procesima. Neophodan je za formiranje kolagena (prisutan u kostima, hrskavici, koži i ostalim tkivima) i obnovu tkiva.

Ca-C 1000 Calvive se namijenjen je za primjenu u odraslih i djece u dobi od 7 godina i starije:

 • kod povećane potrebe za kalcijem i askorbatnom kiselinom
 • kod nedostatka kalcija i askorbatne kiseline

Nedostatak kalcija i askorbatne kiseline može biti uzrokovan nepravilnom prehranom ili se može  pojaviti u različitim stanjima, uslijed povećanih potreba kao što su trudnoća i dojenje, u razdoblju brzog rasta djece i adolescenata, u starosti, tijekom zaraznih bolesti i ozdravljenja.

Ca-C 1000 Calvive šumeće tablete osiguravaju vitamin C i kalcij u količinama dovoljnima da nadomjeste dnevne potrebe i u razdobljima kada su potrebe za njima povećane.

Obavezno se obratite liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 2 tjedna.

Doziranje

Kako uzimati Ca-C 1000 Calvive?

Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao Vaš liječnik ili ljekarnik.

Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Uzmite u obzir savjete liječnika. Ne smijete mijenjati dozu ili prekinuti liječenje, a da se prije toga ne posavjetujete s liječnikom ili ljekarnikom.

Preporučena doza

Odrasli i djeca stara 7 godina i starija: 1 šumeća tableta na dan.

Šumeću tabletu otopite u čaši vode (200 ml) i odmah popijte.

Lijek se može koristiti uz obrok ili neovisno o njemu.

U slučaju potrebe za duljom primjenom lijeka obratite se Vašem liječniku.

Ako uzmete više Ca-C 1000 Calviva nego što ste trebali

Ako ste uzeli veću dozu Ca-C 1000 Calviva nego ste smjeli, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Predoziranje može dovesti do visoke koncentracije kalcija u mokraći (hiperkalciurija) i visokih koncentracija kalcija u krvi (hiperkalcemija). Simptomi hiperkalcemije mogu uključivati: mučninu, povraćanje, žeđ, povećana učestalost mokrenja (poliurija), dehidraciju i zatvor. Dugotrajno predoziranje s povišenim razinama kalcija u krvi može dovesti do odlaganja kalcija u organizmu. Visoke doze vitamina C mogu uzrokovati proljev i poremećaje krvne slike kao što je hemoliza (pucanje crvenih krvnih stanica).

Ako ste greškom uzeli preveliku dozu Ca-C 1000 Calviva i ujedno uzimate visoke doze vitamina D, posavjetujte se s liječnikom.

Ako ste zaboravili uzeti Ca-C 1000 Calvive

Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Ca-C 1000 Calviva obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte uzimati Ca-C 1000 Calvive:

 • Ako ste alergični na djelatne tvari (kalcijev laktat glukonat, kalcijev karbonat, vitamin C) ili neki drugi sastojak ovog lijeka
 • Ako imate visoku koncentraciju kalcija u krvi (hiperkalcemija)
 • Ako imate visoku koncentraciju kalcija u mokraći (hiperkalciuriju)
 • Ako imate određene bubrežne poremećaje uključujući odlaganje kalcija u bubrezima (nefrokalcinoza) ili kamence u bubrezima(nefrolitijaza)

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego uzmete Ca-C 1000 Calvive;

 • Ako imate hiperkalciuriju (povećano izlučivanje kalcija mokraćom)
 • Ako imate blago do umjereno oštećenje bubrežne funkcije
 • Ako ste nekada u mokraći izlučili bubrežne kamence

U tim slučajevima se preporučuje piti što više tekućine. Ako je potrebno, liječnik će smanjiti dozu lijeka ili prekinuti liječenje.

 • Ako imate visoke koncentracije oksalatne kiseline u urinu
 • Ako patite od bubrežnih poremećaja, uzimajte ovaj preparat samo nakon što se posavjetujete s liječnikom ili ljekarnikom, osobito ako već koristite preparate koji sadrže aluminij. U slučaju zatajenja bubrega, konzultirajte se s Vašim liječnik ili ljekranikom prije nego počnete uzimati vitamin C.
 • Ako imate šećernu bolest
 • Ako ste na dijeti koja podrazumijeva smanjeno unošenje natrija

Visoke doze vitamina D i njegovih derivata treba izbjegavati tijekom primjene Ca-C 1000 Calvive, osim ako tako nije preporučio liječnik.

Molimo Vas da se posavjetujete s liječnikom čak i ako se prethodno navedeno odnosilo na Vas bilo kada u prošlosti.

Djeca i adolescenti

U djece u dobi do 7 godina primjena ovog lijeka se ne preporučuje zbog sadržaja djelatnih tvari.

Drugi lijekovi i Ca-C 1000 Calvive

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate, ste nedavno uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove.

 • Sistemski kortikosteroidi (protuupalni lijekovi); Smanjuju apsorpciju kalcija zbog čega će tijekom istodobne primjene s Ca-C 1000 Calvive možda biti potrebno povećati dozu Ca-C 1000 Calvive.
 • Tetraciklinski antibiotici; Potrebno ih je uzimati najmanje 2 sata prije i 4-6 sati nakon uzimanja Ca-C 1000Calvive.
 • Oralni bisfosfonati (lijekovi za liječenje bolesti kostiju) ili natrijev fluorid; Potrebno ih je primijeniti najmanje 3 sata prije uzimanja Ca-C 1000Calvive.
 • Vitamin D; Istodobno liječenje povećava apsorpciju kalcija zbog čega treba izbjegavati primjenu visokih doza vitamina D i njegovih derivata tijekom terapije kacijem.
 • Kardiotonični glikozidi (lijekovi koji sadrže digitalis, a koriste se liječenje zatajenja srca); Toksičnost ovih preparate se može povećati uslijed povišene razine kalcija.
 • Tiazidni diuretici (lijekovi za poticanje mokrenja koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka ili stanja u kojima se u tijelu nakuplja previše tekućine, npr. srčano zatajenje); Smanjuju izlučivanje kalcija urinom i time povećavaju rizik za hiperkalcemijom.
 • Antacidi na bazi aluminija (lijekovi za neutralizaciju kiseline u želudcu)
 • Deferoksamin (lijek za uklanjanje viška željeza iz tijela)

Ne uzimajte više od 1 g vitamina C dnevno obzirom da može uzrokovati pogrešne rezultate testiranja krvi i urina (npr. određivanje glukoze).

Ca-C 1000 Calvivom s hranom i pićem

Apsorpcija kalcija može biti smanjena uslijed konzumacije određene hrane kao što su špinat, rabarbara ili cjelovite žitarice. Kalcijevi se pripravci ne bi trebali uzimati unutar 2 sata nakon obroka bogatog navedenim namirnicama.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

Ca-C 1000 Calvive možete koristiti tijekom trudnoće i dojenja u slučaju nedostatka kalcija, ali ukupni dnevni unos kalcija tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće ne smije premašiti 1500 mg kalcija.

U slučaju predoziranja, odmah obavijestite svog liječnika jer to može imati štetan učinak na razvoj ploda.

Ne uzimajte više lijeka nego je preporučeno jer izlaganje ploda visokim dozama vitamina C može uzrokovati simptome deficita u novorođenčadi i dojenčadi.

Kalcij i vitamin C prelaze u majčino mlijeko, ali nemaju negativan učinak na dijete.

Upravljanje vozilima i strojevima

Ca-C 1000 Calvive ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Ca-C 1000 Calvive sadrži:

 • 0,28 g natrija u jednoj tableti o čemu treba voditi računa ukoliko ste na dijeti s ograničenim unosom soli (natrija).
 • 2 g saharoze u jednoj tableti o čemu treba voditi računa ukoliko imate šećernu bolest. Ako Vam je liječnik rekao da imate bolest tzv. nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete uzimati ovaj lijek, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.

Prestanite uzimati Ca-C 1000 Calvive i odmah potražite liječničku pomoć ako uočite jedan od sljedećih simptoma jer to može biti znak alergijske reakcije:

 • otežano disanje i gutanje
 • oticanje lica, usana, jezika ili grla
 • svrbež kože s crvenim osipom ili uzdignute promjene na koži

Ove su nuspojave rijetke (mogu se javiti u manje od 1 na 1000 osoba) ili vrlo rijetke (mogu se javiti u manje od 1 na 10 000 osoba).

Ostale zabilježene nuspojave prema učestalosti:

Manje često (mogu se javiti u manje od 1 na 100 osoba);

 • visoke razine kalcija u krvi (hiperkalcemija)
 • visoke razine kalcija u urinu (hiperkalciurija)

Rijetko (mogu se javiti u manje od 1 na 1000 osoba):

 • plinovi u želucu ili crijevima (flatulencija), zatvor, proljev, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, osip, svrbež, koprivnjača

Nepoznato (učestalost se ne može odrediti iz dostupnih podataka):

 • pojava kamenaca u bubrezima ili mokraćnom mjehuru (uslijed dugotrajne primjene visokih doza kalcija i vitamin C)

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: navedenog u Dodatku V.

Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci