Contractubex gel

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Contractubex gel

Kvalitativni i kvantitativni sastav

100 g gela sadržava:

10g ekstrakta (kao tekući ekstrakt) iz Allium cepa L., bulbus (lukovica luka) (1,75 : 1, ekstrakcijsko otapalo:voda), 5000 IU heparinnatrija i 1g alantoina

Popis pomoćnih tvari

Sorbatna kiselina, metilparahidroksibenzoat, ksantanska guma, polietilenglikol 200, mirisno ulje 231616 i pročišćena voda.

Farmaceutski oblik

Gel.

Rok valjanosti

Contractubex® gel ima rok valjanosti 4 godine.

Rok valjanosti nakon otvaranja je 6 mjeseci.

Posebne mjere pri čuvanju lijeka

Čuvati pri temperaturi do 25°C, izvan dohvata djece.

Vrsta i sadržaj unutarnjeg pakovanja (spremnika)

10 g, 20 g i 50 g gela u aluminijskoj tubi s HDPE zatvaračem, u kutiji.

Upute za uporabu i rukovanje i posebne mjere za uklanjanje neiskorištenog lijeka ili otpadnih materijala koji potječu od lijeka

Nema posebnih zahtjeva.

Primjena

Hipertrofični, keloidni, ožiljci koji ograničavaju pokretljivost, kozmetički neskladni ožiljci nakon operacija, amputacija, opekotina i nezgoda; Dupuytren-ove i traumatske kontrakture tetiva i stegnuti ožiljci (brazgotine).

Contractubex® gel ima svojstvo da sprječava širenje tkiva ožiljka, djeluje protuupalno te smanjuje i izglađuje ožiljak.

Ekstrakt luka djeluje protuupalno blokiranjem otpuštanja upalnih posrednika, a dodatno ima i antialergično djelovanje. Inhibira rast fibroblasta različitog uzroka a osobito keloidnih fibroblasta. Dodatno s inhibitornim mitogenim djelovanjem, lijek pokazuje  smanjenje stvaranja ekstracelularnog matriksa nastalog od fibroblasta. (npr. proteoglikana). Ekstrakt luka ima i baktericidno djelovanje. Navedene osobine pospješuju primarni oporavak rane i međudjelovanje na nastanak nefiziološkog ožiljka.

Heparin djeluje protuupalno, antialergijski, protiv bujanja i povećanja hidratacije tkiva. Također ima utjecaj na gubitak kolagene strukture. Za liječenje ožiljaka protuupalno djelovanje heparina i njegovo djelovanje na matriks vezivnog tkiva  je značajnije od antitrombotičkog djelovanja.

Alantoin pospješuje zacjeljivanje rana, jer ima epitelizirajuće djelovanje i povećava kapacitet vezanja vode u tkivima. Dodatno njegove keratolitičke i sposobnosti prodiranja povećavaju djelotvornost ostalih aktivnih sastojaka Contractubex® gela. Alantoin ima sposobnost ublažavanja pojave svrbeža koji dolazi često u kombinaciji sa stvaranjem ožiljka.

Sinergističko djelovanje kombinacije aktivnih tvari leži u dodatnoj inhibiciji širenja fibroblasta a posebno na patološko povećanje sinteze kolagena.

Doziranje

Gel se na kožu ili direktno na mjesto ožiljka nanosi nekoliko puta dnevno i nježno umasira do potpunog upijanja. U slučaju starih i tvrdih ožiljaka Contractubex® gel se nanosi ispod zavoja i ostavlja da djeluje preko noći.

Ovisno o veličini ili kontrakturi ožiljka potrebna dužina liječenja može biti nekoliko tjedana ili mjeseci. Kod liječenja svježih ožiljaka treba izbjegavati primjenu fizikalnih iritansa, kao na primjer izuzetnu hladnoću, UV zrake i pretjerani pritisak kod umasiranja gela.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci