Persen forte kapsule

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Persen forte kapsule

Što Persen forte kapsula sadrži?

Djelatne tvari:

  • 87,5 mg suhog ekstrakta iz Valeriana officinalis L., radix (odoljenov korijen), ekstrakcijsko otapalo: etanol 70 % V/V (omjer biljne droge i ekstrakta je 4-7 : 1);
  • 17,5 mg suhog ekstrakta iz Melissa officinalis L., folium (matičnjakov list), ekstrakcijsko otapalo: etanol 50 % V/V (omjer biljne droge i ekstrakta je 3-6 : 1);
  • 17,5 mg suhog ekstrakta iz Mentha piperita L., folium (list paprene metvice); ekstrakcijsko otapalo: etanol 40 % V/V (omjer biljne droge i ekstrakta je 3-6 : 1).

Suhi ekstrakti ne sadrže alkohol.

Pomoćne tvari:

  • Sadržaj kapsule: glukoza, tekuća, maltodekstrin, silicijev dioksid, koloidni, bezvodni, aroma paprene metvice, magnezijev oksid, laktoza hidrat, talk, magnezijev stearat.
  • Kapsula: želatina, željezov oksid, crveni (E172), titanijev dioksid (E171), željezov oksid, žuti (E172).

Kako izgleda Persen forte kapsula i sadržaj pakiranja?

Kapsula sa crveno - smeđom kapicom i tijelom, koja sadrži smeđe melirani prašak ili komprimirani prašak.

20 (2 x l0) kapsula u (PVC/PCTFE//AI) blisteru, u kutiji.

Kako čuvati Persen forte?

Lijek treba čuvati izvan pogleda i dohvata djece.

Lijek se čuva pri temperaturi do 25 °C.

Lijek se ne smije primjenjivati nakon datuma isteka roka valjanosti, označenog na pakovanju.

Rok valjanosti se odnosi na zadnji dan navedenog mjeseca.

Lijekovi se ne smiju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog otpada.

Pitajte svog ljekarnika kako ukloniti lijekove koje više ne trebate.

Ove mjere pomoći će u zaštiti okoliša.

Primjena

Što je Persen forte i za što se primjenjuje?

Persen forte je tradicionalni biljni lijek koji se koristi za ublažavanje blagih simptoma psihičkog stresa (kao što su psihička napetost i nemir) te kao pomoć kod nesanice.

Persen forte je tradicionalni biljni lijek, a navedeno područje primjene temelji se na dugotrajnoj primjeni.

Doziranje

Kako uzimati Persen forte?

Odrasli i djeca starija od 12 godina

Ublažavanje blagih simptoma psihičkog stresa

  • 2 kapsule Persen forte dva puta na dan.

Nesanica

  • 1 kapsula Persen forte pola sata do 1 sat prije odlaska na spavanja uz raniju dozu uzetu tijekom večeri ako je potrebno.

Najveća dnevna dopuštena doza: 4 pojedinačne doze.

Kapsule Persen forte namijenjene su za primjenu kroz usta (oralno). Kapsule treba progutati s malo vode, neovisno o obroku.

Ako se tijekom 2 tjedna primjene Persen forte kapsula zdravstveno stanje ne poboljša ili se pogorša, posavjetujte se s liječnikom.

Ne preporučuje se uporaba kapsula Persen forte u djece mlađe od 12 godina.

Ako ste zaboravili uzeti lijek

Ako ste slučajno zaboravili uzeti lijek, dozu lijeka uzmite čim se sjetite. Ako je uskoro vrijeme za drugu dozu, preskočite propuštenu dozu te uzmite sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme.

Nemojte uzeti dvostruku dozu da biste nadoknadili propuštenu.

Ako ste uzeli više lijeka nego što smijete

Ne uzimajte više od propisane doze lijeka. Ako ste nehotice uzeli veću dozu lijeka nego što smijete, obratite se liječniku ili ljekarniku.

Jednokratna doza od približno 20 g korijena odoljena (valerijane) (približno 42 kapsule Persen forte), može uzrokovati pojave kao što su umor, grčevi u trbuhu, osjećaj pritiska u prsima, ošamućenost, drhtanje ruku i midrijaza (proširenje zjenica). Ukoliko se simptomi pogoršaju ili traju dulje od 24 h, obavezno se javite liječniku.

Nema podataka o predoziranju listom matičnjaka (melisa) ili paprenom metvicom (menta).

Mjere opreza

Nemojte uzimati Persen forte

  • ako ste preosjetljivi na odoljen (valerijana), matičnjak (melisa), paprenu metvicu (menta), mentol ili na bilo koji drugi sastojak lijeka.
  • ako imate upalu žučnih vodova (kolangitis), žučne kamence ili bilo koji drugi poremećaj vezno za žuč koji zahtijeva stručan medicinski nadzor.

Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni smijete li uzimati Persen forte.

Budite posebno oprezni s Persen forte kapsulama

Molimo da pažljivo pročitate ovu uputu prije nego što počnete primjenjivati lijek, čak i ako ste  ga već koristili, jer su se neke od informacija iz prošle upute mogle, u međuvremenu, promijeniti.

Primjena Persen forte kapsula ne preporučuje se u djece mlađe od 12 godina.

Ako bolujete od gastroezofagealne refluksne bolesti trebali bi izbjegavati list paprene metvice, zbog mogućeg pojačanja žgaravice.

Ako imate žučne kamence ili bolujete od bilo koje bolesti žučnog mjehura i žučovoda budite posebno oprezni prilikom uzimanja proizvoda koji sadrže list paprene metvice.

Uzimanje drugih lijekova

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ukoliko uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.

Dostupni su samo ograničeni podaci o farmakološkim interakcijama s drugim lijekovima. Nisu opažene klinički značajne interakcije s lijekovima metaboliziranim putem CYP 2D6, CYP 3A4/5, CYP 1A2 ili CYP 2E1 enzima.

Zbog mjera opreza, ne preporučuje se istodobno uzimanje kapsula Persen forte s drugim lijekovima za smirenje ili za spavanje.

Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni smijete li uzimati kapsule Persen forte. U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Persen forte kapsula obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Uzimanje kapsula Persena forte s hranom i pićem

Kapsule Persen možete uzimati neovisno o hrani.

Ne preporuča se konzumiranje alkoholnih pića tijekom uzimanja Persen forte kapsula.

Trudnoća i dojenje

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Sigurnost primjene kapsula Persen forte tijekom trudnoće i dojenja nije utvrđena zbog čega se njegova primjena u trudnica i dojilja ne preporučuje.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima

Persen forte može imati negativan utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Tijekom uzimanja lijeka ne preporučuje se upravljanje vozilima ili strojevima.

Važne informacije o nekim sastojcima lijeka

Kapsule Persen forte sadržavaju laktozu i glukozu. Ako Vam je liječnik nekad rekao da ste preosjetljivi na neke vrste šećera, posavjetujte se s njim ili s ljekarnikom prije nego što počnete uzimati kapsule Persen forte.

Kao i svi lijekovi i Persen forte kapsule mogu imati nuspojave.

Nakon primjene pripravaka korijena odoljena (valerijana) mogu se javiti nuspojave probavnog sustava kao što su mučnina ili grčevi u trbuhu. Učestalost tih nuspojava nije poznata.

Postoji mogućnost pogoršanja gastroezofagealne refluksne bolesti nakon primjene paprene metvice (mogućnost pogoršanja žgaravice).

O svakoj nuspojavi obavijestite liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci