Galette s jagodama

Galette s jagodama

Galette s jagodama
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Galetta je francusko jelo koje se priprema kao otvorena pita bez kalupa. Galette možete pripremiti s raznim nadjevima, a mi smo se danas odlučili na slatku verziju s jagodama.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Galette je rustikalna francuska pita koja se razlikuje od klasičnih pita po tome što nema kalup, već se tijesto slobodno preklapa preko punjenja. Ova verzija s jagodama posebno je popularna u sezoni svježeg voća jer spaja hrskavo tijesto i aromatične jagode u jednostavnom i brzom desertu. Galette je odličan izbor kada želite pripremiti nešto ukusno bez previše kompliciranja u kuhinji.

Sastojci

  • 170 g brašna
  • prstohvat soli
  • 110 g hladnog maslaca
  • 4 žlice hladne vode
  • 700 g jagoda
  • 70 g šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 žlica balzamičkog octa
  • 1 jaje

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu.

  2. Dodajte jaje i hladnu vodu (po potrebi i kiselo vrhnje) te brzo zamijesite tijesto, pazeći da ne mijesite predugo. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

  3. Jagode operite, narežite na četvrtine, posipajte šećerom i vanilin šećerom, ostavite da odstoje 20-30 minuta, zatim ocijedite višak tekućine i pospite gustinom ili grizom.

  4. Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 3 mm u oblik kruga. Na sredinu tijesta rasporedite jagode ostavljajući 4-5 cm praznog ruba.

  5. Preklopite rubove tijesta preko jagoda tako da ostavite sredinu otvorenu. Rubove premažite razmućenim jajetom i pospite smeđim šećerom i bademovim listićima ako želite.

  6. Pecite galette 25-30 minuta dok tijesto ne postane zlatno-smeđe i hrskavo.

Prijedlog za serviranje

Galette poslužite mlaku, uz kuglicu vanilin sladoleda ili malo tučenog vrhnja. Odlična je i hladna, kao osvježavajući desert za tople dane.

Dodatni savjeti

  • Pazite da tijesto ne bude previše tanko kako bi ostalo hrskavo, ali ni predebelo da ne bi bilo žilavo.

  • Korištenje gustina ili griza u nadjevu spriječit će curenje soka tijekom pečenja.

  • Možete eksperimentirati s drugim voćem poput borovnica, breskvi ili malina.

  • Hladno tijesto i hladna voda ključni su za dobru teksturu tijesta.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti