Crijevne gliste - kako hraniti dijete?

Crijevne gliste - kako hraniti dijete?

Crijevne gliste - kako hraniti dijete?
  • Objavljeno: Utorak, 15.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Crijevne gliste su jedno od najgorih iskustava za roditelje i djecu. Roditelji moraju gledati svoje voljene mališane u nesnosnim bolovima i simptomima koji su sve samo ne ugodni – povraćanje, proljev, temperatura, umor i dehidracija. Često se javlja i gubitak apetita.

Veliki broj roditelja se fokusira na to da dijete što više jede. No, postoje drugi načini pomoću kojih ćete puno više pomoći svojem mališanu.

Potaknite što veći unos vode

Kada nastupe povraćanje i proljev, najvažnije od svega je da vaše dijete pije što više vode. Zapamtite da sokovi ne hidratiziraju dovoljno dobro, ali ponekad mogu postati neizbježni. Naime, neki sokovi sadrže elektrolite koji se gube povraćanjem i proljevom. To su uglavnom sportska pića i voćni sokovi.

Pustite da se želudac odmara

U prva 24 sata nemojte forsirati dijete da jede. Radije pustite da pije što više vode i da se odmara. Tekućina će spriječiti nastanak dehidracije, a na želudac će sjesti lakše nego kruta hrana. Možete djetetu dati da pojede tanjur rijetke juhe ili variva.

Proučavajte svoje dijete

Obratite pažnju na znakove dehidracije. To mogu biti suha i ljepljiva usta, usne i jezik. Također obratite pažnju na mokrenje. Ako je mokraća tamne boje i neugodnog mirisa, dijete treba povećati unos vode.

Potaknite odmaranje i opuštanje

Djeca često nisu svjesna da trebaju ležati i odmarati, stoga im to objasnite. Nemojte dopustiti da dijete ide u školu, vrtić, park ili igralište. Treba ostati doma u ugodnoj atmosferi kako bi se istovremeno odmaralo i oporavljalo.

Pripazite na higijenu

Ne želite da ostatak obitelji dobije crijevne gliste. Redovito čistite dom i dezinficirajte sumnjive površine, kao što su kupaonica, krevet, igračke ili posteljina. Ručnike i odjeću perite odmah nakon prve upotrebe. Podsjetite ostale ukućane da trebaju redovito prati ruke.

Što učiniti kada se simptomi ublaže?

Jednom kada proljev i povraćanje nestanu, vašem djetetu će se polako vraćati apetit. No, neke stvari trebate imati na umu:

Vratite se u normalu

Prije nekoliko godina su stručnjaci savjetovali da dijete treba početi s unosom banana, riže, soka od jabuke i tosta. Danas preporučuju da se odmah vrati na uobičajeni tip prehrane.

Polako i sigurno je najbolje

Iako vaše dijete inače može uživati u raznolikim namirnicama, važno je da budete strpljivi. Ponudite mu manje porcije više puta dnevno.

Pripazite na šećer

Šećer može proljev i povraćanje učiniti još gorim. Pripazite na skrivene izvore šećera. Dobar izbor su jutarnje pahuljice bez dodanih šećera, riža, kruh, krumpir, oguljeno voće, nemasni proteini i kuhano povrće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop