Jeste li dobar uzor svom djetetu?

Jeste li dobar uzor svom djetetu?

Jeste li dobar uzor svom djetetu?
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Djeca uče od roditelja. Samopoštovanje, ljubav prema vlastitom tijelu i sposobnost su nešto što prvo primjećuju kod roditelja, a u većini slučajeva i imitiraju vaše ponašanje. Najbolji način da dijete naučite zdravim navikama je da ih vide kod vas samih.

Trebate biti dobar primjer djetetu kako bi se ono moglo nesmetano emocionalno i psihički razvijati. Donosimo vam najčešće greške roditelja koje svakako trebate izbjeći jer sigurno ne želite da vaša djeca poprime takve navike i ponašanja.

Samokritiziranje

Ako kritizirate svoj izgled, djetetu šaljete poruku da se samopouzdanje temelji na tome kako će određeni komad odjeće izgledati na vama.

Djeca, naročito djevojčice, su pod velikim utjecajem majčinog ponašanja. Možete uzrokovati to da se vaša kćer gleda pred ogledalom i pronalazi veliki broj fizičkih mana i ima sve manju razinu samopouzdanja.

Emocionalno jedenje

Ako koristite hranu da biste se osjećali bolje svaki put kada ste tužni ili razočarani, djetetu šaljete krivu poruku. Pokazujete mu da hranu treba koristiti kao utjehu i da je to jedini način suočavanja s problemima.

Umjesto toga potražite druge načine da se oraspoložite kada ste loše raspoloženi. Pokažite djeci da je razgovor odličan način suočavanja s problemima. Na taj način će se djeca vjerojatno obraćati vama svaki put kada će imati neki problem.

Previše koristite elektronske uređaje

Nije pošteno da vi za stolom tipkate ili pričate na mobitel, a da drugačije ponašanje očekujete od djece. Ono što radite djeci šalje jaču poruku od onoga što govorite. Postavite obiteljska pravila o elektronskim uređajima kojih će se svi, uključujući i roditelje, pridržavati.

Djeca koja previše vremena provode za elektronskim uređajima imaju problema sa spavanjem, uspjehom u školi i tjelesnom težinom.

Utjehu tražite u alkoholu

Ako ćete svaki put kada dođete s posla kažete da vam je potrebna čašica alkohola, poslat ćete djeci poruku da je alkohol dobar način suočavanja sa stresom i podizanja samopouzdanja. Isto vrijedi i za kavu. U redu je popiti 2 do 3 šalice kave dnevno, ali zapamtite da djeca trebaju shvatiti da kava nije najbolji podizač razine energije.

Umjesto toga potražite zdravije načine suočavanja sa stresom, kao što su tjelovježba, meditacija, čitanje knjiga ili igranje s djecom.

Od svega radite natjecanje

Isticanje djetetu da su ostala djeca (susjedi, braća, sestre i slično) bolja od njega neće biti dobar način da ga motivirate.

Umjesto toga pohvalite dijete svaki put kada napravi nešto dobro, pomognite mu kada primijetite da se susrelo s nekim poteškoćama. Zapamtite da je svatko u nečemu odličan, a u nečemu prosječan, što nikako nije loše.

Uvijek se svađate i prepirete

Ako vi i partner vičete jedno na drugo, svađate se i prepirete, djeca će steći dojam da je takav oblik komunikacije potpuno prihvatljiv.

Stres je glavni uzročnik svađa i prepirki, stoga je potrebno da s partnerom pronađete prikladnije i učinkovitije načine suočavanja sa stresom.

Tračanje

Kritiziranje nečijeg izgleda ili ponašanja može biti znak niskog samopouzdanja. Pitajte se postoji li uistinu dobar razlog za tračanje. Odgovor je vjerojatno ne.

Ako je tračanje vaš način opuštanja, nazovite ili se nađite s prijateljima i tračajte koliko god hoćete. Pred djecom to nemojte raditi.

Što možete napraviti?

Ako primijetite jedno od ovih neželjenih ponašanja, svakako se zaustavite. Nemojte ignorirati to ponašanje i nadati se da dijete nije primijetilo. Umjesto toga istaknite svoj pogrešku i trenutak iskoristite za pouku.

Vitashop