Porod unutar vlastita četiri zida?

Porod unutar vlastita četiri zida?

Porod unutar vlastita četiri zida?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Porod kod kuće postaje sve popularniji

Koje je mjesto najbolje za rađanje bebe? Za svaku ženu najbolje je ono mjesto u kojem se ona osjeća potpuno sigurno. Osjećaj sigurnosti, zaštićenosti, mira i udobnosti najvažniji je oslonac pri donošenju odluke o mjestu porođaja. Ima žena koje, znajući da je njihova trudnoća potpuno zdrava i bez rizika, odlučuju roditi kod kuće, u poznatom opuštenom okruženju, uz podršku bliske osobe - muža, prijateljice, sestre, vlastite majke ili profesionalne primalje.

Iako je ovaj način poroda u moderno vrijeme dosta neuobičajen, prema demokratskim zakonima o zdravstvenoj zaštiti, svaka žena ima pravo samostalno odabrati i odlučiti o mjestu i načinu svog poroda. Porod u bolnici zapravo postao je popularan tek sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a čak 90 posto današnje populacije u svijetu rođeno je kod kuće. Osim toga, i Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je kako porod u bolnici nije ništa više siguran od poroda kod kuće.

Odabir prostorije

Prilikom poroda u kući svakako je ključno odabrati mjesto poroda, točnije prostoriju. Ta prostorija treba opuštati trudnicu, ali istovremeno je i zaštititi od neželjenih pogleda, buke, okolnih problema. Znači prostorija u kojoj dijete dolazi na svijet mora biti relaksirajuća.

Prilikom poroda kod kuće potrebno je u dogovoru s babicom pripremiti i sve stvari potrebne za porod, ali svakako treba obavijestiti bolnicu o porodu, u slučaju da dođe do neželjenih komplikacija. Osim toga, prilikom poroda kod kuće, potrebno je obavijestiti i najbliže susjede o samom događaju jer porodi nisu stvar koje će proteći tiho i bez mnogo buke.

Ugodna atmosfera

Jedna od prednosti poroda kod kuće je svakako i opuštenost rodilje. Opće je poznato da je bol tijekom poroda uvjetovana i regulirana hormonima koje proizvodi žensko tijelo. Tijekom poroda, oksitocin - hormon koji uzrokuje trudove i pomaže bebi da se rodi, radi u harmoniji s endorfinom, hormonom koji ublažava bol.

Tijekom poroda kod kuće, žensko tijelo će otpuštati te hormone u skladu s njenim potrebama i žena će se obično dobro snaći s bolovima tijekom poroda. Naime, u mnogim slučajevima prilikom poroda u bolnici, žena je napeta i nervozna što uzrokuje stvaranje hormona adrenalina, a usporava proizvodnju endorfina te na taj način porod čini bolnim, a u nekim slučajevima ga čak i usporava.

Konzultacija s liječnicima

Ako razmišljate o tome da svoju bebu rodite kod kuće, razgovarajte s doktorima, ali i babicom. Ona će vam moći reći što možete očekivati i vrstu njege koju vam ona može pružiti. Ujedno će vam pomoći da napravite realističnu procjenu je li porod kod kuće pogodan za vas. Uglavnom, žene kojima je bolje roditi u bolnici su one s kroničnim medicinskim problemima, kao što je inzulinski ovisan dijabetes, one s jako malim ili velikim bebama ili žene koje nose blizance.

No, žena se mora uvjeriti osobno i u obzir uzeti sve okolnosti. Unatoč prednostima kućnog poroda, tomu treba pristupiti samo ako ste se dovoljno informirali, kako s osobama koje su imale takav porod, tako i sa liječnicima, koji će vas najbolje uputiti u sve prednosti i opasnosti. Osim toga, za takav porod potrebno je imati i dovoljno odvažnosti, a i biti sigurni da spadate u 95% trudnica u kojih se ne očekuju komplikacije u porodu.

Uređenje doma za doček novog člana

Prilikom uređenja doma za doček novog člana obitelji treba obratiti pozornost na nekoliko činjenica. Prvo treba odrediti budžet koji će se potrošiti na uređenje te treba planirati mnogo prije dolaska bebe na svijet.

Za dolazak bebe treba odabrati prozračnu svijetlu sobu, a potrebno je i osigurati da ta soba bude dovoljno velika za sve znatiželjnike koji će posjetiti novog člana obitelji. Sobu svakako ne treba pretrpavati detaljima, i nekoliko cvjetnih ili aranžmana s igračkama dočarati će atmosferu.

Tulum za doček bebe također treba dočarati intimnu atmosferu obitelji, ali i činjenicu da je zvijezda dana (ili noći) upravo beba. Nekoliko balona i dječja kolijevka koju ćete kasnije premjestiti u dječju sobu biti će zgodan naglasak. Također možete postaviti i natpis nasuprot kreveta za porod koji želi dobrodošlicu prinovi obitelji.

Slavne rodilje

Kako porod kod kuće postaje sve popularniji sve više slavnih mama odlučuje se na taj potez. Od poznatih i slavnih mama izdvajamo Pamelu Anderson koja je oboje svoje djece rodila kod kuće, te Meryl Streep, Demi Moore i Cindy Crawford koje su mame troje djece koje porođenih u kući uz asistenciju babica. Napomenimo kako i ove mame hvale porod doma kao opuštajući čin i kažu da su prilikom svojih poroda imale jako malo bolova i nikakve komplikacije.

Zanimljivo je za napomenuti kako su svi kraljevi i kraljice Velike Britanije rođeni kod kuće, uključujući i današnju kraljicu, ali i prestolonasljednika princa Charlesa. Porod kod kuće u zadnje vrijeme postao je hit u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Australiji, a njegova popularnost sve više raste u cijelom svijetu.