Stres i trudnoća ne idu zajedno

Stres i trudnoća ne idu zajedno

Stres i trudnoća ne idu zajedno
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zabranjeno pušenje

Prestati s pušenjem obično puno lakše pada u trudnoći nego izvan nje. Sama pomisao da pušenje može naškoditi bebi vjerojatno izaziva iznenadnu odbojnost prema cigareti. Tražite li i druge razloge za prestanak pušenja u trudnoći, evo nekih koji će vam možda pomoći.

Provjerite kako pušenjem štetite svojoj djeci!

Kod trudnica sa snažnom navikom pušenja češće se javljaju krvarenja u početku trudnoće, kao i spontani pobačaji, a vrlo često poremećaj placentarnog krvotoka i smetnje u razvoju djeteta - prije svega zaostatak u rastu (težini), zbog čega su u prosjeku bebe trudnica koje jako puše manje i lakše. Trudnice koje puše obično ne dobivaju na težini onoliko koliko bi trebalo, što se smatra drugim razlogom (osim manjka kisika zbog pušenja) za zaostatak djeteta u rastu. Djeca čije su majke jako pušile u trudnoći (Raucherbabies) imaju dvostruko više smetnji s disanjem po rođenju, a učestalija je i iznenadna smrt novorođenčeta (SIDS - sudden infant death syndrom).

Suzdržavanje od alkohola

Nema razloga za zabrinutost ili paniku ako vam se dogodilo da ste slučajno, u vrijeme dok još niste znali da ste trudni, popili čašu vina, šampanjca ili piva. Naime, nema dokaza o štetnom djelovanju slučajna uzimanja alkohola u ranoj fazi razvitka djeteta. Sasvim drukčije stvari stoje ako se alkohola ne odreknete za cijelog trajanja trudnoće. Na osnovi mišljenja eksperata, alkohol je glavni čimbenik rizika u nastanku prenatalnih oštećenja djeteta.

Alkohol bez ikakvih teškoća prolazi placentarnu barijeru i ulazi u dječji krvotok. S obzirom na to da u djeteta nisu zreli enzimi koji razgrađuju alkohol u jetri, i sasvim mala količina alkohola ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke. I dok trudnica može osjetiti lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njezino je dijete izloženo teškom "pijanstvu". Sigurnu granicu liječnici vam ne mogu preporučiti pa stoga za trudnice vrijedi pravilo nula promila, i to tijekom cijele trudnoće.

Alkohol utječe na razvoj embrija različitim mehanizmima. S jedne strane riječ je o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, a s druge izaziva određene anomalije u razvoju. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičkog karaktera, praktički je uvijek zahvaćen i središnji živčani sustav. Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti do lakših formi, tzv. alkoholnih učinaka.

Izbjegavanje uzimanja opojnih sredstava

Trudnoća nije vrijeme za konzumiranje droga. Općenito gledano, najveći problemi nastupaju sa suženjem krvnih žilica posteljice i smanjenjem placentarnog protoka krvi, kao i dotoka kisika i hranljivih tvari djetetu. Uobičajena je pojava zastoj rasta djeteta koji rezultira vrlo malom porođajnom težinom.

Pojedinačno gledano, uzimanje kokaina tijekom trudnoće može dovesti do različitih anomalija urogenitalnog trakta djeteta, zbog čega se kokain danas svrstava u teratogene supstancije.

Marihuana, odnosno njezin aktivni sastojak THC, prolazi placentarnu barijeru i prelazi u krvotok djeteta. Znanstveno je potvrđen utjecaj na frekvenciju bebina srca u smislu opadanja broja otkucaja. Teratogeni učinak kao i povišena perinatalna smrtnost nisu potvrđeni kod konzumiranja marihuane. U nekim radovima osobito se ističe učinak marihuane u smislu kromosomskih lomova, zbog čega se uživanje ove biljke ne preporučuje za trajanja trudnoće.

LSD ne posjeduje embriotoksičko djelovanje. U pojedinačnim slučajevima opisani su također kromosomski lomovi, kao i anomalije na skeletu djeteta zbog čega se nikako ne preporučuje konzumiranje u trudnoći.

Pročitajte što se ne smije u trudnoći.

Heroin - ovisne trudnice moraju za vrijeme trudnoće i nakon poroda računati s nizom mogućih komplikacija. U većini slučajeva dobivanje na težini nije primjereno, a u 50 posto se razvija trudnička gestoza. Otprilike svaka četvrta heroinski ovisna trudnica inficirana je hepatitisom, a bitan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija (stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih trudnica kod uporabe zajedničkih igala). U analizi tijeka poroda osobito je upadljiv velik broj operativno dovršenih poroda. Gotovo sve trudnice u razdoblju poroda pokazuju znakove apstinencijske krize: nemir, ubrzan puls, velike oscilacije krvnog tlaka. Oko 14 posto novorođenčadi teži na porodu manje od 2500 g, a oko 25 posto djece porodi se prije 38. tjedna trudnoće.

Radi održavanja vašega zdravlja, kao i zdravlja vašeg djeteta, svakako se posavjetujte s ginekologom o mogućim komplikacijama i potražite savjet najbližeg psihijatra. Ako ništa drugo, onda barem spriječite znakove apstinencijske krize u vaše bebe i uključite se u program odvikavanja još za vrijeme trudnoće. Ako je program odvikavanja uspješno protekao i trudnica najmanje mjesec dana prije porođaja nije ništa uzimala, izostaju znaci apstinencijske krize novorođenčeta.

Izbjegavanje toksina iz životne i radne okoline

Otklonite izvore opasnosti u kućanstvu. Iako nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvoj djeteta (prije svega prašina se digla oko utjecaja na razvoj očiju), izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred nje dok je i ako je koristite. Uvjerite se svaki put da su vrata dobro zatvorena. Obratite pozornost na upozorenja na kemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u kućanstvu, prilikom njihove uporabe nosite zaštitne rukavice, a potom provjetrite stan. Ako je tekuća voda jako klorirana, najbolje je piti prokuhanu. Želite li već sada početi s pripremama i bojenjem dječje sobe, obvezno pročitajte upozorenja na kantama s bojom i po mogućnosti nabavite boje bez štetnih sastojaka. Dobro je dodatno ozeleniti stan, tj. postaviti nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.

Izbjegavanje sindroma superžene

Suvremena žena s visokim postignućima u karijeri sklona je pretjeranom radu. Tijekom trudnoće daleko je važnije uspjeti se dovoljno i kvalitetno odmoriti, nego uspjeti sve dovesti u red i staviti sve na svoje mjesto, osobito kada su posrijedi visokorizične trudnoće. Ni u kojem slučaju ne trebate čekati da se počnu javljati bilo kakvi simptomi ili znaci umora. Preporuči li vam liječnik mirovanje u trudnoći ili rodiljni dopust od 45 dana, svakako ga poslušajte. Sigurno ima dovoljno dobre razloge za takve preporuke. Fizički rad, osobito dugo stajanje, može biti razlog prijevremenih trudova i ranijeg poroda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop