Kako pušenjem štetite svojoj djeci?

Kako pušenjem štetite svojoj djeci?

Kako pušenjem štetite svojoj djeci?
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Razlozi za prestanak pušenja mogli bi ispuniti knjige. Ako planirate imati dijete ili ste već trudni, imate još jedan vrlo važan razlog za prestanak pušenja, a to je zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Razmotrite ove činjenice.

Pušenje i porođajna težina

Kada pušite, puši i vaše nerođeno dijete. U prosjeku, djeca žena koje puše teže manje kod rođenja od beba čije su majke nepušačice. To ne začuđuje, budući da nikotin iz cigarete uzrokuje da bebina krv ima manje kisika koji je potreban za zdrav rast. Iako beba brzo dobije natrag izgubljenu težinu, do dobi od 7 godina djeca majki koje su pušile tijekom trudnoće će češće nego druga djeca biti niža i sporija u čitanju nego djeca majki koje nisu pušile.

Pušenje i smrtnost dojenčadi

Statistike pokazuju da je smrtnost novorođenčadi pri porodu i broj pobačaja 50 posto veći kod majki koje puše. Djeca majki koje puše također imaju 2 ½ puta veću vjerojatnost da će umrijeti od sindroma iznenadne dojenačke smrti ili smrti u kolijevci. Dobra vijest je da, ako prestanete pušiti u četvrtom mjesecu trudnoće, možete značajno smanjiti rizik od tih opasnosti.

Pušenje i zdravlje

Roditeljstvo je zahtjevan posao. Ljudi koji puše češće su bolesni i imaju ozbiljnije zdravstvene probleme nego nepušači. Prestanite pušiti sada kako bi bili u mogućnosti voditi brigu o svojoj djeci.

Pušenje i zdravlje obitelji

Sada je poznato da pasivno pušenje u velikoj mjeri utječe na nepušače. To osobito vrijedi za djecu koja su posebno osjetljiva na probleme uzrokovane pasivnim pušenjem. Kada prestanete pušiti djeca će imati manje problema s prehladama, bronhitisom, upalama pluća, infekcijama uha, astmom i alergijama, posebice tijekom one važne prve tri godine.

Prednosti odvikavanja

Nerođeno dijete će imati velike koristi od prestanka pušenja. To vrijedi i za očeve i za majke. S vremenom, vi i vaša djeca ćete biti jednako zdravi kao i nepušači.

Odvikavanje od pušenja nije lako, ali je moguće. Ako ne želite prestati pušiti zbog sebe, učinite to za zdravlje svoje djece.

Vitashop