Planiranje trudnoće – kako se pripremiti?

Planiranje trudnoće – kako se pripremiti?

Planiranje trudnoće – kako se pripremiti?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uzimajte folnu kiselinu

Kada počnete planirati trudnoću, trebate napraviti sve što je u vašoj moći da beba bude zdrava. Počnite uzimati 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Folnu kiselinu možete pronaći u nekim namirnicama, kao što je zeleno lisnato povrće, citrusno voće i grahorice, ali kod planiranja trudnoće to često nije dovoljno. Folna kiselina pomaže u prevenciji urođenih poremećaja do kojih može doći kod samog začeća.

Počnite ići na ginekološke preglede

Posjetite ginekologa čim počnete planirati trudnoću. On će provjeriti:

  • trebate li primiti neka cjepiva ili raditi neke testove
  • početi uzimati prenatalne vitamine
  • kako trebate kontrolirati neka stanja od kojih patite
  • koje lijekove smijete, a koje ne smijete nastaviti uzimati.

Posjetite stomatologa

Jeste li znali da vam stomatolog može pomoći da trudnoća prođe što bolje? Vaši zubi i zubno meso trebaju biti što je moguće zdraviji prije trudnoće. Tijekom trudnoće je povećan rizik od nastanka bolesti desni, a bolesti desni mogu povećati rizik od nastanka prijevremenog poroda.

Počnite vježbati

Ako je vaše tijelo u formi, trudnoću i porod ćete puno lakše podnijeti. Dnevno vježbajte umjerenim intenzitetom barem 30 minuta. Hodanje, vožnja bicikla ili plivanje su odlične tjelovježbe. Također se možete učlaniti na prenatalni tečaj vježbanja.

Pazite na prehranu

Zdrave prehrambene navike trebate usvojiti prije trudnoće, a bit će vam lakše ako će to učiniti i vaš partner. Pobrinite se da unosite dovoljno proteina, željeza, kalcija i folne kiseline. Povećajte unos voća, povrća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i obranih mliječnih proizvoda. Izbjegavajte grickalice kao što je čips, pekarske proizvode i ostale namirnice s praznim kalorijama.

Vaša tjelesna težina treba biti zdrava

Ako ste premršavi, možda ćete teže začeti. Ako ste pretili, možda ćete imati problema sa zdravljem tijekom trudnoće (dijabetes i visok krvni tlak). Ako vaša tjelesna težina nije zdrava, porod može trajati dulje. Umjereno vježbajte i pazite što jedete.

Pripazite na unos kofeina

Ako se zbilja ne možete odreći kave, onda ni nemojte, ali neka to bude jedna kava dnevno. Neki stručnjaci preporučuju da ne unosite više od 200 miligrama kofeina dnevno dok pokušavate začeti i tijekom trudnoće.

Prestanite pušiti

Ako pušite, sada je pravo vrijeme da prestanete. Pušenje može otežati začeće, a pušenje tijekom trudnoće može povećati rizik od nastanka pobačaja, prijevremenog poroda i niske porođajne težine. Ako i vaš partner puši, prestanite zajedno jer pušenje štetno djeluje i na mušku plodnost. Ako vam treba pomoć u prestanku pušenja, obratite se liječniku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop