Kako vaša beba raste - trudnoća po tjednima (od 1. do 9. tjedna)

Kako vaša beba raste - trudnoća po tjednima (od 1. do 9. tjedna)

Kako vaša beba raste - trudnoća po tjednima (od 1. do 9. tjedna)
  • Objavljeno: Srijeda, 23.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Začeće - 2. tjedan

Prošli tjedan došlo je do porasta estrogena i progesterona. U isto vrijeme, u jajnicima, jajašca se razvijaju iz folikula. Početkom ovog tjedna (najčešće oko 14. dana ako ciklus traje 28 dana) ovulirate: jedno od Vaših jajašca sazrije iz folikula te iz jajnika odlazi u jajovod. Tijekom sljedećih 12 do 24 sata bit će oplođeno ako jedan od 250 milijuna spermija (u prosjeku) uspije doplivati iz vagine kroz vrat maternice u maternicu i u jajovodu prodre u jajašce.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste - 3. tjedan

Vaša beba je samo jedna malena loptica koja se sastoji od nekoliko stotina stanica koje se umnožavaju velikom brzinom. Nakon što se loptica stanica (zvana blastocista) smjestila u maternici, dio koji će se razviti u posteljicu počinje proizvodnju hormona trudnoće hCG (humani korionski gonadotropin), koji govori vašim jajnicima da zaustavi ispuštanje jajašaca i aktivira povećanu proizvodnju estrogena i progesterona (koji potiču rast posteljice).

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste - 4. tjedan

Ovaj tjedan označava početak embrionalnog perioda. Od sada pa do 10. tjedna, organi vaše bebe će se početi razvijati, a neki će čak početi funkcionirati. Kao rezultat toga, ovo je vrijeme kada je beba najviše ranjiva na sve što bi moglo ometati njezin razvoj.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste - 5. tjedan

Duboko u vašoj maternici embrio raste nevjerojatnom brzinom. U ovom trenutku, ono je veličine sjemena sezama. Sada se sastoji od tri sloja - ektoderm, mezoderm i endoderm - koja će kasnije oblikovati organe i tkiva.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste - 6. tjedan

Ovaj tjedan razvijaju se nos, usta i uši. Kada biste mogli vidjeti što se događa u maternici, vidjeli bi preveliku glavu i tamne mrlje, mjesta gdje se počinju formirati oči i nosnice. Uši koje tek trebaju nastati označene su malim rupicama, a ruke i noge izbočenim pupoljcima.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste - 7. tjedan

Ruke i noge se razvijaju. Beba je još uvijek embrio i ima nešto kao maleni rep, što je nastavak trtične kosti. Rep će nestati u roku nekoliko tjedana. Vaša beba je dvostruko veća nego prošlog tjedna, otprilike je veličine borovnice.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste - 8. tjedan

Isprepleteni prsti pojavljuju se na ručicama i nogama, kapci pokrivaju oči, cjevčice za disanje šire se iz grla do pluća u razvoju, a rep je nestao. U mozgu, živčane stanice se granaju i međusobno povezuju jedna s drugom. Vanjski spolni organi još uvijek nisu dovoljno razvijeni da bi se otkrilo nosite li dječaka ili djevojčicu.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste - 9. tjedan

Vaša beba je veličine zrna grožđa. Njezini bitni dijelovi tijela će proći dosta promjena u narednim mjesecima. Srce je završilo s podjelom na četiri komore. Embrionalni "rep" je potpuno nestao. Organi, mišići i živci funkcioniraju.

Više pročitajte ovdje.

Vitashop