Alkohol ometa san?

Alkohol ometa san?

Alkohol ometa san?
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jedna čašica alkoholnog pića se može činiti odličnom u večernjim satima nakon napornog dana. Ipak, iako će djelovati opuštajuće, narušit će kvalitetu vašeg sna, tvrde znanstvenici iz Škotske.

Voditelj istraživanja dr. Irshaad Ebrahim je izjavio kako "trebamo biti oprezni u konzumiranju alkohola jer pretjerana konzumacija alkohola može u velikoj mjeri narušiti kvalitetu sna i uzrokovati nesanicu."

Dr. Ebrahim je sa svojim stručnim timom analizirao podatke od prethodnih istraživanja. Rezultati analize su pokazali da alkohol može uzrokovati nesanicu, prenosi BBC News.

Iako se koja čašica prije spavanja može učiniti dobrim izborom, vjerojatnost da će narušiti kvalitetu sna je velika. Znanstvenici savjetuju da ne pijete najmanje sat vremena prije spavanja.

Alkohol može utjecati i na disanje te uzrokovati hrkanje, a naročito je opasan za osobe koje pate od apneje. Također smanjuje količinu vremena koju provodimo u najvažnijoj fazi sna - REM fazi u kojoj dolazi do sanjanja.

Znanstvenici su dokazali da se osobe, koje prije spavanja popiju koju čašicu alkohola, češće bude umorne i lošeg raspoloženja.

Umjesto alkohola probajte s ostalim tehnikama opuštanja kao što su topla kupka, vježbe disanja, meditacija ili topli čaj. Što god da probate, sigurno ćete spavati kvalitetnije nego da popijete čašu alkohola.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti