Što napraviti kad vas muči nesanica?

Što napraviti kad vas muči nesanica?

Što napraviti kad vas muči nesanica?
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U posljednje vrijeme sve više ljudi ima problema sa spavanjem. Zbog toga su često umorni, razdražljivi i manje produktivni na radnim mjestima. Pametni mobiteli imaju aplikacije koje računaju koliko spavate i koje vam puštaju umirujuće zvukove, a mi vam donosimo savjete koji će vam pomoći da što prije utonete u san!

1. Odredite vrijeme spavanja

Izradite raspored u koliko sati idete spavati i kada se ustajete. Na taj način ćete razviti rutinu koja će vam dobro doći jer ćete biti odmorni i svježi za sljedeći dan.

2. Opustite se

Prije spavanja pokušajte biti što više opušteni. Nemojte raditi netom prije odlaska na spavanje, radije čitajte knjigu ili neko lagano štivo. Izbacite tv iz sobe, spremite mobitel, ugasite računalo i uvalite se u toplu kupku ili mekani krevet.

3. Izbjegavajte spavanje poslijepodne

Poslijepodnevno drijemanje može vam pomoći da se odmorite tijekom dana, ali narušit će vam večernji san koji je potreban tijelu za normalno funkcioniranje.

4. Vježbajte redovito

Tjelovježba je dobra za vaše tijelo, psihičko zdravlje, ali i za san. Čak i lagane vježbe u bilo koje doba danas dobro će vam doći jer ćete biti umorniji pa ćete lakše zaspati.

5. Napravite ugođaj u spavaćoj sobi

Spavaća soba ne bi trebala biti zatrpana stvarima, a savjetuje se i da u sobi podesite temperaturu na ugodnih 20° C. Isto tako, spavaća soba neka bude zamračena i tiha, a ako se ne možete dogovoriti s partnerom oko svjetlosti i buke, možete nabaviti čepiće za uši i masku za spavanje.

6. Isprobajte novi madrac ili jastuk

U nekim slučajevima san može ometati madrac koji nije udoban ili jastuk od kojeg nas boli vrat. Svakako isprobajte tvrđe i mekše madrace te anatomske jastuke kako biste saznali što vam najviše odgovara.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti