Alkohol više šteti ženama, nego muškarcima!

Alkohol više šteti ženama, nego muškarcima!

Alkohol više šteti ženama, nego muškarcima!
  • Objavljeno: Subota, 14.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Njemački istraživači odlučili su provesti istraživanje o utjecaju alkohola na stopu smrtnosti kod žena, a klinički podaci otkrili su veći udio umrlih osoba kod ovisnika o alkoholizmu, nego kod opće populacije iste dobi, ali i da žene koje piju alkohol imaju povećan rizik od smrtnosti od muškaraca.

Istraživanje je trajalo čak 14 godina, a odabrali su slučajni uzorak od 4.070 ispitanika u dobi od 18 do 64 godine. Od njih je 149 osoba identificirano kao ovisno o alkoholu, 119 muškaraca i 30 žena koje su pratili tijekom čitavog perioda.

Rezultati su pokazali da je stopa smrtnosti žena ovisnih o alkoholu za 460% veća od opće populacije koja nije pila, dok muški alkoholičari imaju 190% veću stopu smrtnosti od opće populacije koja ne pije.

Ovo istraživanje jedno je od prvih istraživanja o alkoholizmu koje se odnosi na razlike u spolu jer su podaci o spolu iznimno rijetki, čak i u kliničkim uzorcima.

Saznajte kako pobijediti bilo koju ovisnost?

Tijekom istraživanja postojala su dva glavna ograničenja. Prvo je da je samo manjina registriranih alkoholičara bila na liječenju, ali nema saznanja o tome kako se odabiru kandidati. Drugo ograničenje je da nemaju dokaza o mogućim učincima liječenja specijaliziranog alkoholizma i utjecaju na smrtnost među ljudima kojima je dijagnosticiran alkoholizam.

Zaključak istraživanja važan je za sve žene, posebice one sklone kojoj čašici više i upozorava ljepši spol da trebaju biti jako oprezne jer im alkohol šteti više nego muškarcima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti