Kako se vina slažu s jelima i koje sorte najviše pijemo u Hrvatskoj?

Kako se vina slažu s jelima i koje sorte najviše pijemo u Hrvatskoj?

Kako se vina slažu s jelima i koje sorte najviše pijemo u Hrvatskoj?
  • Objavljeno: Subota, 18.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Zvonimir Ferina

Jeste li se ikada pronašli u društvu u kojemu je vino omiljeno piće? Želite i sami uživati u blagodatima ovog alkohola, no čini vam se da ne znate puno o njemu. U nastavku teksta donosimo vam male trikove koje bi svatko, tko povremeno konzumira vino, trebao znati. Povodom Međunarodnog dana vina, pričali smo s enologom, direktorom vinarstva i proizvodnje Agrolagune Josipom Barišićem, koji nam je otkrio kako se vina slažu s određenim jelima, koja se najviše piju i s kojim je vinima najbolje nazdraviti u svečanim prigodama.

Koja se sorte vina u Hrvatskoj najviše piju?

Pri odabiru vina ne fokusiramo se samo na odabir između crnog i bijelog vina. Na odabir vina utječe prilika za koju se kupuje vino, a utjecaj imaju i godišnja doba. Zimi se češće konzumiraju crna, teža vina dok ljeti prevladavaju bijela, rose i pjenušci odnosno laganija, osvježavajuća vina. Agrolaguna u svojoj ponudi ima od laganih vina za svakodnevnu konzumaciju pod brandom Vina Laguna do vrhunskih, kompleksnijih vina za posebne prilike pod brandom Festigia.

Koja jela idu najbolje uz koje vino?

Naša nagrađivana crna vina iz linije Festigia - Castello Festigia, Cabernet sauvignon Festigia ili Merlot Festigia savršen su prilog uz steakove i jela s tartufima dok će se Malvazija Istarska Festigia savršeno sljubiti uz morske plodove, ribu te razne tjestenine i rižoto.

Koja vina se najbolje slažu s desertima?

Uz deserte najbolje se slažu slatka, desertna vina kao što je Muškat ruža Festigia karakterističnih aroma na ružin cvijet, okusom slatko, svježe i nježno.

S kojim vinima nazdraviti u svečanim prigodama?

Pjenušac Blanc de Moi Festigia voćan, elegantan i suh neizostavan je za nazdravljanje u posebnim, svečanim prigodama i zabavama.

Ako se pitate kako pravilno držati vinsku čašu, odgovor je - za stalak, jer na taj način rukom ne povisujemo temperaturu vina. Sada kada znate osnove, ne ustručavajte se naručiti čašu vina uz najdraže jelo u restoranu ili u vašem omiljenom kafiću. Osim bogatstva okusa, dobit ćete i određene pozitivne zdravstvene učinke, kao što je manji rizik od dijabetesa tipa 2, određenih vrsta karcinoma i moždanog udara, a pomaže i u smanjenju kolesterola.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije