Alkoholičari i umjerenost

Alkoholičari i umjerenost

Alkoholičari i umjerenost
  • Objavljeno: Utorak, 17.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...mogu biti u mogućnosti da jednostavno smanje konzumaciju alkohola prema izvještaju objavljenom u siječnju 2009. godine u „Harvard Mental Health Letter“.

Za ljude s izraženijom ovisnosti o alkoholu – zbog žudnje za alkoholom ili simptoma apstinencije kada ne piju, na primjer – kompletna apstinencija se smatra najboljim izgledom za oporavak.

Ali istraživanje upućuje na to da ljudi s blažom ovisnosti mogu uspješno smanjiti svoje pijenje na umjerene razine u dugoročnom smislu, prema novom izvještaju, objavljeno je na Reuters Healthu.

U jednoj studiji alkoholičari su bili podvrgnuti bihevioralnoj terapiji da bi smanjili konzumaciju alkohola, istraživači su pronašli da su izgledi za uspjeh tijekom slijedećih 3 do 8 godina bili izravno povezani s težinom ovisnosti pacijenta.

Budući da je teško uvjeriti ovisnike o alkoholu da ga se odreknu – čak i kada prepoznaju njegove štetne učinke – savjetovanje o umjerenosti daje jedan način tim ljudima da umanje ovisnost o alkoholu, prema mišljenju dr. Michaela Millera, vodećeg urednika časopisa.

Zahtijevanje apstinencije prerano bi moglo obeshrabriti ljude koji su na rubu borbe s problemima konzumacije alkohola, dodao je u svojemu izvještaju.

„Pacijenti koji pokušavaju ograničiti unos alkohola  tijekom vremena i ne uspiju to postići, mogu postati svjesni da su već razvili ovisnost,“ dodao je. „To bi moglo biti dovoljno za motivaciju da pokušaju apstinirati.“

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti