Od šest parova, jedan je neplodan

Od šest parova, jedan je neplodan

Od šest parova, jedan je neplodan
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Neplodnost je sve češći problem modernog društva. Neplodnost pogađa jedan od šest parova diljem svijeta, doznaje se iz upravo objavljenog izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U zemljama s visokim dohotkom neplodnost pogađa 17,8 posto odrasle populacije, a u zemljama nižeg i srednjeg dohodovnog razreda ta brojka iznosi 16,5 posto. Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da izvješće pokazuje da neplodnost pogađa sve slojeve društva.

Učinkovit i dostupan način za ostvarivanje roditeljstva

"Omjer ljudi pogođenih neplodnošću ukazuje na potrebu da se u što većoj mjeri omogući pristup liječenju i da taj problem više ne bude po strani kada je riječ o znanstvenom istraživanju i zdravstvenoj politici kako bi se osigurao siguran, učinkovit i dostupan način za ostvarenje roditeljstva onima koji to žele", rekao je šef WHO-a.

WHO definira neplodnost kao bolest muškog ili ženskog reproduktivnog sustava zbog neuspjeha da žena zatrudni nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. "To može izazvati duševnu bol, stigmu i financijske probleme te utjecati na mentalno i psihosocijalno stanje", priopćio je WHO. WHO svoje izvješće bazira na 133 od 12.000 istraživanja provedenih diljem svijeta od 1990. do 2021.

Vezani sadržaj

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije