Alkohol može uzrokovati rak dojke, evo što još čini vašem tijelu

Alkohol može uzrokovati rak dojke, evo što još čini vašem tijelu

Alkohol može uzrokovati rak dojke, evo što još čini vašem tijelu
  • Objavljeno: Petak, 24.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Nema sumnje da alkohol nosi određene rizike. Osim zabrinjavajućih statističkih podataka o prometnim nesrećama izazvanim alkoholom, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi poput visokog krvnog tlaka. Prema nekim novim istraživanjima, jedno piće dnevno je u redu, dok crno vino može biti dobro za srce i dugovječnost. Ipak, potrebno je paziti na količine i druga zdravstvena stanja koja osoba može imati. U nastavku saznajte kako alkohol utječe na tjelesnu težinu, srce, jetru i povećava li rizik od raka.

Kako alkohol utječe na srce

"Kratak odgovor na ovo pitanje je da stvarno nismo sigurni", rekao je za HuffPost kardiolog Don Pharm. Ovo uvjerenje proizlazi iz 'francuskog paradoksa', gdje su istraživanja iz 1990-ih pokazala da tamošnja populacija ima manji rizik od umiranja od srčanih bolesti unatoč sličnoj potrošnji unosa zasićenih masti, krvnog tlaka i upotrebe duhana. Jedna ključna razlika, objasnio je Pham, jest da su Francuzi konzumirali više crnog vina, a to ukazuje na moguću povezanost između alkohola i zdravlja srca. U stvarnosti ipak nije jasno postoji li izravna uzročno-posljedična veza između ovih čimbenika.

Pitanje je može li zaista resveratrol, antioksidans koji se nalazi u alkoholu, doista učiniti vaše srce zdravijim? "Neke studije ukazuju na smanjenje rizika od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa povećanjem razine 'dobrog' kolesterola. Resveratrol je antioksidans u crnom vinu koji se nalazi u kori grožđa i može smanjiti upalu i zgrušavanje krvi", rekao je Pham.

Kako alkohol utječe na težinu

„Ako želite smršavjeti, posebno je važno voditi računa o količini alkohola koju unosite“, rekla je registrirana dijetetičarka Maggie Michalczyk. Alkohol sadrži uglavnom 7 kalorija po gramu. To, zajedno s činjenicom da mnoga alkoholna pića sadrže dodane zaslađivače i šećer, povećava količinu kalorija u mnogim alkoholnim pićima koja se često konzumiraju. Povrh toga, alkohol se uglavnom metabolizira u jetri, gdje se metaboliziraju i masti. Alkohol usporava metabolizam masti i masnih naslaga, što zauzvrat može dovesti do debljanja.

Kako alkohol utječe na vašu jetru

Kao što je ranije navedeno, alkohol se metabolizira u jetri, a nažalost s tim mogu biti povezani štetni učinci. “Konzumiranje više od preporučenih dnevnih količina za muškarce i žene dovodi do bolesti poput masne žetre i ciroze”, rekla je registrirana dijetetičarka Jen Scheinman. Pretjerana konzumacija alkohola također može povećati rizik od raka jetre. Zapravo, jedna je studija pokazala da su samo tri pića dnevno dovoljna da povećaju rizik od raka jetre.

Kako alkohol utječe na rizik od raka

Osim što povećava šanse za rak jetre, konzumacija alkohola također povećava rizik od razvoja drugih vrsta raka.

"Postoji nekoliko načina na koje alkohol može utjecati, odnosno povećati rizik od nastanka raka", rekla je Scheinman. Prvo, razgradnja alkohola u vašem tijelu proizvodi acetaldehid, otrovnu kemikaliju koja može oštetiti vašu DNK i izazvati rak. Alkohol također može uzrokovati oksidativni stres u tijelu, što uzrokuje daljnje oštećenje stanica. Nadalje, alkohol može utjecati na apsorpciju važnih hranjivih tvari poput vitamina B te vitamina C i E. Niske razine mnogih vitamina i antioksidansa povezane su s većim rizikom od raka. Alkohol također može povisiti razinu hormona poput estrogena, što može povećati rizik od raka dojke.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije