Bakterijska vaginoza i HIV

Bakterijska vaginoza i HIV

Bakterijska vaginoza i HIV
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bakterijska vaginoza bi mogla povećavati rizik od HIV infekcije, objavljeno je na stranicama News-Medical.

Uobičajena infekcija rodnice mogla bi žene učiniti prijemčljivijima (podložnijima) na dobivanje HIV-a, virusa koji uzrokuje sidu, opisali su istraživači s University of North Carolina na Chapel Hill School of Public Health.

Analiza na 23 objavljene studije, koje su uključivale podatke od više od 30 700 žena iz cijelog svijeta, pokazala je da su žene s bakterijskom vaginozom (najčešći oblik infekcije rodnice u žena u reproduktivnoj dobi) imale najveće izglede da se inficiraju s HIV-om. Ta povezanost između bakterijske vaginoze i HIV-a bila je izraženija kod žena koje nisu imale visoko rizično seksualno ponašanje. Rezultati te meta analize bili su objavljeni u časopisu AIDS.

S obzirom na to da su bakterijska vaginoza i HIV infekcija spolno oprenosive bolesti, teško je odrediti je li povezanost samo uzročna, ili postoji i neki drugi razlog zašto žene s bakterijskom vaginozom imaju veće izglede od drugih da budu inficirane virusom HIV-a., rekla je Jennifer S.Smith, docentica epidemiološkog istraživanja na UNC School of Public Health. Ako dodatne studije koje prate pacijente pokažu da postoji veza između bakterijske vaginoze i rizika HIV infekcije, onda bi se povećanje liječenja bakterijske vaginoze smatralo budućom prevnecijom HIV infekcije.

Bakterijska vaginoza je zapravo nesklad u vrsti bakterija koje se normalno nalaze u vagini (rodnici). Bakterijska vaginoza pokazala se uzrokom više ginekoloških i porodničarskih problema, uključujući i preuranjen porod, upalnu bolest zdjelice i infekcije gornjeg dijela genitalnog sustava.

Drugi istraživači opisali su da bakterijska vaginoza ima za posljedicu više promjena u rodnici koje bi mogle objasniti povećan rizik infekcije s HIV-om, kao što su smanjenje vrste bakterija koje se smatraju da igraju zaštitnu ulogu u obrani rodnice od drugih mikroorganizama uključujući i HIV, i povišeni pH može povisiti prijanjanje i preživljenje virusa.

Studije koje su analizirali Jennifer Smith i njezini kolege uključivale su žene iz Sjedinjenih Američkih Država, Malavija, Kenije, Južne Afrike, Tajlanda, Ugande, Zimbabvea, Tanzanije, Nigerije, Burkine Faso i Gambije. Učestalost bakterijske vagioze u tim zemljama bila je od oko 11% pa sve do 70%.

Analiza podataka upućuje na to da bakterijska vaginoza povećava rizik od stjecanja HIV-a za oko 60%. Povezanost između bakterijske vaginoze i HIV-a bila je slabija kod visoko-rizičkih skupina za HIV, rekla je Jennifer Smith. To može biti zato što žene u visoko rizičnim skupinama imaju povišen rizik od dobivanja HIV-a zbog drugih razloga bez obzira na bakterijsku vaginozu. To bi moglo biti korisna informacija u određivanju populacije kojoj bi se moglo pomoći u prevenciji kroz ciljane mjere kontrole bakterijske vaginoze.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti