Zašto ne biste trebali gristi nokte?

Zašto ne biste trebali gristi nokte?

Zašto ne biste trebali gristi nokte?
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Griženje noktiju (onikofagija) je navika koja se javlja kod jako velikog broja ljudi. Obično je prisutna u djetinjstvu, ali ponekad ostaje prisutna i u odrasloj dobi. Ljudi ponekad sasvim nesvjesno grizu nokte tijekom obavljanja drugih aktivnosti, kao što su čitanje, gledanja televizora ili pričanje putem mobitela. Navika je posljedica uzbuđenja, dosade ili stresa, a mi donosimo vam razloge zbog kojih biste definitivno trebali prestati.

Unosite bakterija u usta

Na rukama i noktima se nalaze štetni mikroorganizmi, uključujući bakterije, gljivice i viruse. Kada u usta stavljate neoprane ruke, tada povećavate rizik od nastanka niza infekcija. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje grizu nokte imaju veći rizik od nastanka infekcija, a djeca koja grizu nokte imaju povećan rizik od nastanka karijesa i propadanja zubi.

Probavne smetnje

Svaki put kada grizete nokte u svoj probavni sustav unosite štetne mikroorganizme. Ti mikroorganizmi mogu uzrokovati infekcije probavnog sustava koje povećavaju rizik od nastanka dijareje i bolova na području abdomena.

Infekcije noktiju

Griženje noktiju uzrokuje nastanak malih brazdi unutar nokta i oštećenja kože koja okružuje nokte. Svako oštećenje nokta znači lakši ulazak mikroorganizama u nokat. Te infekcije mogu uzrokovati naticanje, crvenilo i osjetljivost noktiju.

Isprobajte prirodna rješenja za gljivične infekcije na noktima!

Najčitanije zanimljivosti