Nakon što ovo pročitate više nećete gristi nokte!

Nakon što ovo pročitate više nećete gristi nokte!

Nakon što ovo pročitate više nećete gristi nokte!
  • Objavljeno: Srijeda, 24.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Grienje noktiju (onikofagija) nije samo ružna, već i opasna navika. Ipak, velik broj grize nokte. Obično je ova navika prisutna u djetinjstvu, ali ponekad ostaje i u odrasloj dobi.

Ljudi ponekad sasvim nesvjesno grizu nokte tijekom obavljanja drugih aktivnosti, kao što su čitanje, gledanja televizora ili pričanje putem mobitela. Navika je posljedica uzbuđenja, dosade ili stresa, a mi donosimo vam razloge zbog kojih biste definitivno trebali prestati.

Unosite bakterija u usta

Na rukama i noktima se nalaze štetni mikroorganizmi, uključujući bakterije, gljivice i viruse. Kada u usta stavljate neoprane ruke, tada povećavate rizik od nastanka niza infekcija. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje grizu nokte imaju veći rizik od nastanka infekcija, a djeca koja grizu nokte imaju povećan rizik od nastanka karijesa i propadanja zubi.

Riskirate probavne smetnje

Svaki put kada grizete nokte u svoj probavni sustav unosite štetne mikroorganizme. Ti mikroorganizmi mogu uzrokovati infekcije probavnog sustava koje povećavaju rizik od nastanka dijareje i bolova na području abdomena.

Možete dobiti infekcije noktiju

Grizenje noktiju uzrokuje nastanak malih brazdi unutar nokta i oštećenja kože koja okružuje nokte. Svako oštećenje nokta znači lakši ulazak mikroorganizama u nokat. Te infekcije mogu uzrokovati naticanje, crvenilo i osjetljivost noktiju.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti