Uzrokuje li spirala poremećaj vaginalne mikroflore?

Uzrokuje li spirala poremećaj vaginalne mikroflore?

Uzrokuje li spirala poremećaj vaginalne mikroflore?
  • Objavljeno: Petak, 25.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kontracepcijska spirala dopušta ovulaciju i ravnotežu prirodnih hormona i ne uzrokuje gubitak kose, depresiju i debljanje koji se povezuju s drugim hormonski lijekovima hormonske za kontracepciju. To je jedna od pet alternativnih metoda kontracepcije koju preporučuju brojni liječnici upravo zato što nema učinaka na hormone.

Međutim, nije baš prirodno stavljati bakrena i plastična sredstva u maternicu jer mogu uzrokovati bol i manje poznatu nuspojavu mijenjanja vaginalne mikroflore.

Baš kao i crijevo, vaša vagina je puna dobrih bakterija. To se naziva vaginalna mikroflora i ona štiti od infekcija smanjujući rast loših bakterija i virusa. Osim toga, vaginalna mikroflora zadržava prirodnu kiselinu vagine i potiče proizvodnju sluzi.

S druge strane, nezdrava vaginalna mikroflora može dovesti do infekcija ili stanja koje se nazivaju bakterijska vaginoza. Bakterijska vaginoza je porast normalnih vaginalnih bakterija koji uzrokuje vodenasti iscjedak neugodnog mirisa. Pogađa gotovo jednu trećinu žena i obično se liječi antibioticima.

Otkrijte zašto je bakterijska vaginoza - neprijatelj svake treće žene!

Veza između kontracepcijske spirale i bakterijske vaginoze nije novost. Žene su osjetile taj problem još prije 50 godina, kad se kontracepcijska spirala prvi put pojavila, a znanstvenici su prošle godine otkrili da kontracepcijska spirala dvostruko povećava rizik od bakterijske vaginoze.

Ako koristite spiralu i ne osjećate posljedice bakterijske vaginoze, to je zaista dobra vijest, ali ako bolujete od navedene bolesti i još uvijek ne pronalazite lijek, trebali biste razmisliti o promjeni kontracepcije kako ne biste dodatno narušili svoje zdravlje.

Znate li kako prepoznati simptome vaginalne infekcije?

Razmislite o uzimanju probiotičkih sojeva Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus reuteri, koji klinički dokazano poboljšaju mikrofloru. Dodatni savjet je da izbjegavate sve stvari koje oštećuju vaginalnu mikrofloru, a to uključuje antibiotike, spermicide i gelove za intimnu njegu. Vaša vagina ima učinkoviti sustav samočišćenja i nema razloga da koristite dodatna sredstva za njegu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije