Hrana koja sadrži najviše kolagena i kako prirodno potaknuti proizvodnju

Hrana koja sadrži najviše kolagena i kako prirodno potaknuti proizvodnju

Hrana koja sadrži najviše kolagena i kako prirodno potaknuti proizvodnju
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.04.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu i neophodan je za mnoge tjelesne funkcije. Kolagen je odgovoran za zdrave zglobove, kosti, lijepu i zategnutu kožu, čvrstu kosu i snažne nokte. Tijelo prirodno proizvodi kolagen, međutim s godinama se proizvodnja počinje smanjivati. Već nakon 21. godine života proizvodnja kolagena počinje usporavati, odnosno njegova se količina svake godine smanjuje za 1 do 1.5 posto. Zbog toga je važno nadoknaditi njegovu količinu u organizmu. Prirodnu sintezu kolagena u organizmu je moguće povećati konzumiranjem hrane koja sadrži kolagen, a uz to je važno i jesti namirnice koje sadrže hranjive tvari za koje je poznato da potiču proizvodnju kolagena.

Hrana koja je prirodno bogata kolagenom

1. Meso

Budući da je kolagen najzastupljeniji protein kod sisavaca, možemo ga pronaći u raznim vrstama mesa, kao što su govedina ili piletina. Dijetetičar Jim White ističe da su komadi mesa koji sadrže kosti ili vezivno tkivo, kao što su ribeye odrezak ili pileća krilca, posebno bogati kolagenom. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Clinical Interventions in Aging, pileći vrat i hrskavica mogu se koristiti za uspješno liječenje artritisa jer sadrže obilje kolagena.

2. Temeljac i juha od kostiju

Iako se dugo kuha, temeljac od kostiju je jednostavan za pripremu i izvor je želatine koja se u tijelu može razgraditi u kolagen. Osim što je bogat kolagenom, sadrži i skupinu spojeva poznatih kao glikozaminoglikani, koji uključuju glukozamin i hijaluronsku kiselinu. Poznato je da ovi spojevi pomažu u održavanju razine kolagena u tijelu, kao i našem cjelokupnom zdravlju, pokretljivosti i fleksibilnosti. Temeljac od kostiju se može koristiti kao baza brojnim drugim receptima ili jesti kao juha.

3. Riba

Kosti riba također sadrže kolagen, što ribu čini prirodnim izvorom tog proteina. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Food and Nutrition Sciences, riblji kolagen može čak biti korisniji od kolagena koji se nalazi u mesu bogatom proteinima kao što je govedina ili svinjetina, jer se u organizmu apsorbira do 1.5 puta učinkovitije. Osim kostiju, koža ribe također sadrži mnogo kolagena.

4. Bjelanjci

Kolagen se prirodno nalazi u ljusci i bjelanjcima jaja. Osim toga, bjelanjak sadrži 18 aminokiselina i svih 9 esencijalnih aminokiselina. Točnije, vrsta kolagena prisutna u bjelanjcima osigurava glukozamin sulfat, kondroitin sulfat, hijaluronsku kiselinu i razne druge aminokiseline potrebne za proizvodnju kolagena. Istraživanja su pokazala da ove tvari mogu pomoći u izgradnji vezivnog tkiva, zacjeljivanju rana, povećanju mišićne mase i smanjenju boli ili ukočenosti. Istraživanje iz 2015. je otkrilo da membrane ljuske jajeta mogu imati pozitivne učinke na smanjenje starenja kože i zaštitu od UVB zračenja.

Hrana koja potiče proizvodnju kolagena

Ključni nutrijenti u hrani koji su neophodni za prirodnu proizvodnju kolagena u organizmu uključuju:

 • vitamin C - sintetizira kolagen
 • cink - pomaže proizvodnju kolagena djelujući kao kofaktor, odnosno aktivator esencijalnih proteina
 • bakar - pomaže proizvodnju kolagena aktiviranjem enzima lizil oksidaze i popravlja oštećeni kolagen

U hranu koja sadrži najviše ovih nutrijenata ubrajamo:

1. Citrusno voće

Agrumi su izvrstan izvor vitamina C, koji je potreban za sintezu kolagena. Citrusno voće koje sadrži puno vitamina C uključuje:

 • grejp - 88 mg
 • naranča - 70 mg
 • klementina - 36 mg
 • mandarina - 20 mg

2. Orašasti plodovi i sjemenke

Kako biste povećali unos cinka i bakra, dva dodatna hranjiva sastojka koja također potiču proizvodnju kolagena, su orašasti plodovi i sjemenke kao što su:

 • sjemenke bundeve (28 grama) - 2.2 mg cinka i 0.38 mg bakra
 • indijski oraščići (28 grama) - 1.6 mg cinka i 0.62 mg bakra
 • bademi (28 grama) - 0.9 mg cinka i 0.27 mg bakra
 • sjemenke sezama (1 žlica) - 0.7 mg cinka i 0.37 mg bakra

3. Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće poput kelja i špinata je bogato vitaminom C, cinkom i bakrom, zbog čega je neophodno za povećanje proizvodnje kolagena u organizmu. Osim toga, klorofil koji se nalazi u zelenom povrću dokazano može povećati količinu prokolagena, što je prekursor kolagena.

4. Paprike

Paprike, pogotovo crvene, su odličan izvor vitamina C. Jedna šalica narezane sirove crvene paprike sadrži gotovo 3 puta više vitamina C nego naranča. Osim toga, ljute paprike sadrže kapsaicin, protuupalni spoj koji pomaže u sprječavanju pojave znakova starenja.

5. Kamenice

Kamenice su najbogatiji izvor cinka iz hrane jer 85 grama kamenica sadrži 33 miligrama cinka. Ove školjke su također sjajni izvori bakra koji je također važan za proizvodnju kolagena.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije