Bolje razumijevanje alergijskih reakcija
Škotski znanstvenici s Glasgow University vjeruju da će njihovo istraživanje smanjiti rizik za teške alergijske reakcije na hranu.
Nalazi koje je objavio stručni časopis Proceedings of the National Association of Sciences objašnjavaju ulogu molekule imunološkog sustava IL-33 koja pojačava alergijske reakcije te može dovesti do fatalnog anafilaktičkog šoka.
Istraživači su nakon serije testiranja uspjeli razviti i biološki agens koji preko IL-33 može reducirati potencijalno opasne simptome poput otežanog disanja prouzročene snažnom upalnom reakcijom nakon konzumacije određenih vrsta hrane.
Rezultati studije su zasad potvrđeni samo na miševima, a znanstvenici planiraju provjeru djelovanja novorazvijenog agensa na smanjenje rizika za anafilaktički šok do kojeg dolazi zbog uboda insekata ili reakcije na lijekove.
Akutne alergije na hranu su najčešće kod djece.
-
AI Novi AI alat predviđa vašu biološku dob iz selfija
-
Ozempic Razočaravajuća stvarnost o tome što se događa s tijelom godinu dana nakon uzimanja Ozempica
-
čarape Nosite čarape dok spavate? Možda niste toliko ludi
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
čimpanze Divlje čimpanze snimljene kako koriste „prvu pomoć iz šume“
-
bolesti srca Muškarci su skloniji umiranju od "sindroma slomljenog srca" u usporedbi sa ženama
-
Recept dana
Zapečeni grah od jučerašnjeg variva
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
