Punašnije mlade žene žive kraće

Punašnije mlade žene žive kraće

Punašnije mlade žene žive kraće
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Za svaki dodatni kilogram tjelesne mase koji dobijete nakon navršene 18. godine života šanse da zdravi dočekate starost opadaju za 5 posto.

Žene koje se udebljaju u ranim desetljećima zrelosti, u usporedbi s vitkim vršnjakinjama, smanjuju šansu da u dobrom zdravlju dožive starost.

Više od 17.000 Amerikanki učestvovalo je u dugogodišnjoj studiji ( uključene su oko 50-te dok nisu navršile barem 70 godina ) tijekom koje su svake 2 godine dolazile na kontrolu zdravstvenog stanja, objavljeno je u British Medical Journalu (BMJ).

Što su se žene više debljale to su bile manje šanse "zdravog života u starosti" - što znači da ne bi trebale imati ni jednu od 11 raširenih kroničnih bolesti ili značajnih mentalnih problema u dobi od 70 i više godina.

Od sudionica istraživanja koje su navršile 70 godina, njih 1.686 (9,8 posto) prošlo je kriterij zdrave starosti. Većina iz ove najzdravije grupe je održala stabilnu i umjerenu tjelesnu težinu, koju određuje indeks tjelesne mase (BMI).

Tri četvrtine ovih zdravih starica ili nikad nije pušilo ili je prestalo u srednjim godinama.

Nakon što su u obzir uzeli niz drugih faktora uočeno je da svako povišenje jedinice BMI indeksa tjelesne mase od početka studije dok su žene bile u 50-ima povezano s 12 posto manjom šansom da će dočekati zdravu starost.

Još je upečatljivi bio utjecaj dodatne kilaže koji se skuplja u ranoj zreloj dobi. Za svaki dodatni kilogram tjelesne mase koji dobijemo nakon navršene 18. godine života šanse da zdravi dočekamo starost opadaju za 5 posto.

Žene koje su s 18 godina bile deblje i do srednjih godina dobile dodatnih 10 kilograma ili više imale su 82 posto manje šansi da u starijoj dobi zadrže dobro zdravlje.

Ranija švedska studija, također objavljena u BMJ u veljači ukazala je da suvišni kilogrami koji još uvijek ne donose pretilost povisuju rizik od prerane smrti za jednu trećinu - jednako kao i pušenje 10 cigareta na dan.

Klinički pretili do 18 godine udvostručuju rizik od prerane smrti, a ako uz to i puše izgledi za život nakon 50-te se značajnije smanjuju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti