Brzi automobili dobri za muško zdravlje

Brzi automobili dobri za muško zdravlje

Brzi automobili dobri za muško zdravlje
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Voženje brzih automobila podiže razinu hormona testosterona u tijelu muškarca i tako djeluje blagotvorno na njegovo zdravlje, pokazala je nova studija.

S druge strane, pri upravljanju obiteljskim vozilima razina tog hormona opada.

Zaključci su to studije znanstvenika sa Sveučilišta Concordia iz Montreala, provedene na 39 muškaraca. Svaki od ispitanika vozio je jedan sat Porche 911 Carreru i obiteljsku Toyotu Camry. Testovi su pokazali značajno povećanje razine testosterona za vrijeme vožnje Porchea, dok prilikom vožnje Toyote nije bilo promjena ili je zamijećen blagi pad razine tog hormona.

Najveći porast dogodio se za vožnje gradskim područjima s velikim brojem žena.

Znanstvenici objašnjavaju te rezultate tzv. fenomenom seksualnog signaliziranja i muškim natjecanjem za žensku pažnju, prisutnim i kod drugih vrsta živih bića.

Najnovija otkrića nude objašnjenje zbog čega brojni pripadnici snažnijeg spola ulaskom u srednje godine mijenjaju svoje stare limene ljubimce atraktivnijim modelima.

Niža razina testosterona povezana je s rizikom od bolesti srca, dijabetesa i depresije. Muškarci stariji od pedeset godina sa sniženom razinom testosterona imaju čak 33 posto veće izglede za preuranjenu smrt.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti