Manjak testosterona kod tinejdžera

Manjak testosterona kod tinejdžera

Manjak testosterona kod tinejdžera
  • Objavljeno: Subota, 19.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Niska razina testosterona može ugroziti razvoj djeteta tijekom puberteta. Svakako je potrebno na vrijeme prepoznati simptome.

Dječaci u pubertet u potpunosti ulaze u dobi od oko 14 godina. Tada dolazi do razvijanja brkova, fizičkih osobina zrelog muškarca, dubokog glasa i rasta dlaka na tijelu.

Niska razina testosterona kod dječaka može otežati razvoj. Najčešće su dječaci ti koji prvi primijete da kasne s razvojem, i to kada su u prilici uspoređivati se s vršnjacima. Također je veća vjerojatnost da će o ovome razgovarati s ocem nego s majkom.

Roditelji često misle da nemaju razloga za brigu. Problem primijete tek kada shvate da njihovo dijete, u odnosu na njegove vršnjake, kasni u razvoju.

Osvrt na obiteljsku povijest vam može pomoći da predvidite ovakvu situaciju. Ako je otac, ujak ili djed u pubertet ušao poprilično kasno, velika je vjerojatnost da će se to dogoditi i s vašim djetetom.

Nemojte misliti da je potrebno samo vrijeme jer se manjak testosterona može izliječiti. Zapamtite da je ovo kritična dob i da svaka prevelika razlika u odnosu na vršnjake može izazvati njihovo izrugivanje.

Kako se nositi s manjkom testosterona?

Testosteron je jedan od hormona koji dječaka pretvara u muškarca. Žlijezde u testisima proizvode testosteron. Kašnjenje u razvoju može trajati i do 18. ili 19. godine, a duže kašnjenje može uzrokovati depresiju i rizično ponašanje.

Pročitajte koji su simptomi manjka testosterona.

Kod tinejdžera se manjak testosterona primijeti poprilično lako. Najčešći simptomi su manjak razvoja:

  • dlaka na tijelu
  • dubine glasa
  • manjak fizičke snage, u odnosu na vršnjake
  • manjak razvoja mišića, u odnosu na vršnjake
  • neobično slab razvoj penisa.

Za dječake je dob od 13 i 14 godina kritično razdoblje razvoja. Ako dijete nema povećane testise, neke dlake na tijelu i prve znakove muževnosti, svakako se obratite liječniku.

Testiranje je vrlo jednostavno. Uzima se uzorak krvi u kojem se mjeri razina testosterona i ako je potrebno ostalih hormona, uključujući hormone odgovorne za rast.

Kromosomske abnormalnosti, koje zahvaćaju 1 od 500 muškaraca, također mogu biti uzrok manjka razine testosterona.

Liječenje manjka razine testosterona ovisi o djetetovoj dobi. Oko 2/3 dječaka, koji imaju problema s manjkom razine testosterona, razvijaju se normalno, ali malo kasnije od uobičajenog.

Osim čekanja, postoji opcija uzimanja testosterona. Važno je da se obratite liječniku i držite se njegovih uputa. Prekomjeran unos testosterona može ostaviti dugotrajne štetne posljedice na djetetovo zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije