Naši organi imaju manje godina od nas

Naši organi imaju manje godina od nas

Naši organi imaju manje godina od nas
  • Objavljeno: Petak, 16.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bojite se starenja? Ne trebate toliko strahovati jer, koliko god da imate godina, još uvijek se možete pohvaliti nekim vrlo mladim dijelovima tijela Vjerovali ili ne, neki dijelovi našeg tijela stari su tek nekoliko dana, tjedana ili mjeseci. Razlog se krije u činjenici da je riječ o organima koji se sami stalno obnavljaju.

Jetra - starost pet godina

Jetra ima iznimnu sposobnost samoobnavljanja. Zahvaljujući bogatoj opskrbi krvlju, jetra se konstantno obnavlja. Stanice jetre imaju životni vijek od oko 150 dana. Čak i alkoholičari imaju priliku za obnovu jetre kad se odreknu alkohola. Nažalost, to nije slučaj kod težih oblika alkoholizma.

Srce - starost 20 godina
Donedavno se smatralo da srce nema sposobnost samoobnavljanja. Međutim, nedavno je istraživanje pokazalo da se i srce stalno obnavlja i pomlađuje. Znanstvenici kažu da se srce obnavlja najmanje tri ili četiri puta tijekom životnoga vijeka.

Pluća - starost dva do tri tjedna
Plućne stanice neprestano se obnavljaju. Međutim, pluća imaju različite stanice koje se obnavljaju na različitim razinama. Dio njih za obnovu treba kisik i plinove te im za to treba oko godinu dana. Dio stanica na površini obnavlja se svaka dva do tri tjedna. To je način na koji se pluća štite. Nažalost, plućne bolesti zaustavljaju ovu prirodnu funkciju pluća, stoga zdravlje ovoga organa treba brižno čuvati.

Koža - starost dva do četiri tjedna
Stanice epiderme koje su smještene na samoj površini kože obnavljaju se svaka dva do četiri tjedna. Brza obnova ne čudi jer je riječ o organu koji ima funkciju zaštite organizma, a koji je stalno izložen zagađenju i ozljedama. Unatoč brzoj obnovi kože, tijekom godina nastaju bore. Razlog je što sa starenjem nestaje kolagen i elastičnost.

Kosti - starost 10 godina
Kostur se stalno obnavlja. Za cjelovitu obnovu potrebno mu je oko 10 godina. Stare stanice zamjenjuju se novima koje omogućuju zdrav rast kostiju. Ta se izmjena stalno događa sve do srednje dobi, a tada se usporava. Zbog toga kosti postaju tanje i sklonije su osteoporozi.

Nokti - starost šest do 10 mjeseci
Naši se nokti sastoje od stanica bogatih keratinom. Svaki mjesec nokti narastu do četiri milimetra. Međutim, za rast cijeloga nokta potrebno je od šest do 10 mjeseci, ovisno je li riječ o noktima na rukama ili na nogama. Oni na rukama rastu brže jer su bolje opskrbljeni krvlju, imaju bolju cirkulaciju. Mlađim ljudima nokti rastu brže, ali to ne mora biti slučaj kod bolesnih ljudi.

Kosa - starost tri do šest godina
Kosa uglavnom naraste oko centimetar svaki mjesec. Ona se u cijelosti zamijeni svakih šest godina kod žena, a kod muškaraca svake tri godine. Obrve i trepavice obnavljaju se svakih šest do osam tjedana. Međutim, to nije slučaj kod ljudi koji čupaju obrve jer oni na taj način poremete prirodni ciklus.

Crvene krvne stanice - starost četiri mjeseca
To su iznimno važne 'transportne' stanice koje prenose kisik svakom tkivu u organizmu. Izmjenjuju se svaka četiri mjeseca, nakon čega jetra odbaci zaostalo željezo koje je potrebno za zdravlje crvenih krvnih stanica. Budući da mnogo crvenih krvnih stanica možemo izgubiti uslijed ozljeda i tijekom menstruacije, tijelo ih konstantno proizvodi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti