Čir opasniji vikendom

Čir opasniji vikendom

Čir opasniji vikendom
  • Objavljeno: Petak, 13.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema rezultatima nove studije, pacijenti s krvarećim čirevima na želucu koji se zaprime u bolnicu tijekom vikenda imaju lošije postotke preživljenja u odnosu na one koji se prime tijekom tjedna, objavljeno je na Reuters Health.

Dr. Abdel Aziz M. Shaheen, s University of Calgary, Alberta je analizirao podatke razdoblja od 1993. do 2005. godine iz Sjedinjenih Američkih Država naziva US Nationwide Inpatient Sampe, koji su uključivali 237,412 primitaka u 3166 bolnice zbog krvarenja iz peptičkih ulkusa želuca.

Smrtnost je bila 3.4% među onima koji su primljeni tijekom vikenda i 3.0% među onima koji su primljeni tijekom tjedna, o čemu je tim izvijestio u časopisu «Clinical Gastroenterology and Hepatology».

Pacijenti koji su primljeni tijekom vikenda su imali i veće šanse da će završiti na operaciji, imati dulje vrijeme boravka u bolnici, a time i veće probleme.

Prosječno vrijeme provedeno između pregleda i endoskopije je bilo 2.21 dan za pacijente primljene tijekom vikenda i 2.06 dana za one koji su primljeni tijekom tjedna.

No ipak, to odgođeno vrijeme se nije činilo kao razlog učinka vikenda na smrtnost, izjavio je tim. Potrebne su daljnje studije da bi se otkrili razlozi.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti