Cjepivo za rak?

Cjepivo za rak?

Cjepivo za rak?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz SAD-a i Kine otkrili su da bi ljudske matične stanice mogle biti upotrebljene kao cjepivo za rak debelog crijeva.

Stručnjaci iz imunologije, Dr. Bei Liu i Dr. Zihai Li (Sveučilište Connecticut, Institut za matične stanice, SAD) nadovezali su se tim otkrićem na stoljetnu teoriju da bi cijepljenje materijalom zametka moglo imati protutumorski učinak.

Do sada su takva istraživanja bila provođena isključivo na životinjama pa je otkriće da ljudske matične stanice mogu biti upotrebljene kao cjepivo protiv raka debelog crijeva novo i neočekivano. Prema mišljenju dr. Zihai Li, ovo istraživanje otvara novo poglavlje u istraživanju cjepiva protiv karcinoma, a temelji se na sličnosti tumorskih i matičnih stanica.

Kao rezultat toga, cijepljenjem matičnim stanicama imuni bi se sustav mogao potaknuti da, reagirajući na matične stanice, stvori obrambene mehanizme i protiv tumorskih stanica.

Istraživanje je provedeno tako što su miševima bile ubačene ljudske matične stanice te je otkriveno da isti miševi razvijaju i protutumorski učinak.

Ohrabreni rezultatima, znanstvenici predviđaju da će takav oblik cijepljenja matičnim stanicama biti upotrebljen u prevenciji ne samo raka debelog crijava, nego i kao univerzalno cjepivo protiv karcinoma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti