Testira se cjepivo protiv raka dojke koje bi moglo istrijebiti tu bolest

Testira se cjepivo protiv raka dojke koje bi moglo istrijebiti tu bolest

Testira se cjepivo protiv raka dojke koje bi moglo istrijebiti tu bolest
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Revolucionarni lijek koji će se moći koristiti i kao lijek i kao cjepivo protiv raka dojke uskoro bi trebao krenuti u završnu fazu testiranja. Preliminarni testovi, provedeni na miševima, pokazali su kako bi taj lijek mogao broj oboljelih žena smanjiti za gotovo 70 posto.

- Vjerujemo kako bi ovaj lijek kod žena mogao napraviti ono što su cjepiva za dječje bolesti napravila kod djece - izjavio je Vincent Touhy, kreator spoja čije će testiranje početi u roku od godinu dana.

Lijek je testiran na miševima genetski modificiranim tako da do 10 mjeseca starosti obole od tog oblika raka. Nijedan od cijepljenih glodavaca nije obolio.

Inače, sintetizirani lijek potiče imunološki sustav na uništavanje alfalatalbumina, proteina koji potiče rast većine tumora dojki. Njegovo odstranjivanje iz tijela spriječava rast i formiranje tumora.

Taj se protein u zdravim dojkama luči samo tijekom faze dojenja, a žena tretirana ovim lijekom više neće moći dojiti. Izumitelji lijeka pak smatraju kako bi se on, kao vakcina, mogao ponuditi svim ženama starijim od 40 godina što je ujedno skupina kod koje rizik od oboljenja naglo raste.

Iskustva su dosad pokazala kako je gotovo nemoguće stvoriti uspješno cjepivo protiv tumora i ponajviše zbog činjenice da su stanice tumora preslične zdravim tkivima.

To znači da bi se imunološki sustav, potaknut lošim cjepivom, lako mogao okrenuti protiv zdravog tkiva i tako nanijeti više štete nego koristi.

Zbog toga će i testiranje ovog lijeka trajati dugo, a dozvolu za korištenje u liječenje mogao bi dobiti tek za 10-ak godina.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti